Francuska traži produženje moratorija na dug siromašnih zemalja

Siromašne zemlje suočene su s teškim ekonomskim posljedicama pandemije korona virusa (EPA)

Francuska će na sastanku Grupe 20 industrijski najrazvijenijih zemalja svijeta i zemalja u razvoju (G20) zatražiti da se produži i na 2021. godinu moratorij na dug najsiromašnijih zemalja koje su suočene s ekonomskim posljedicama pandemije korona virusa, izjavio je ministar ekonomije Bruno Le Maire.

“Ekonomska kriza će se nastaviti 2021. godine svuda u svijetu. Francuska poziva zemlje G20 da produže moratorij na dug najsiromašnijih zemalja”, rekao je on, prenosi Beta, pozivajući se na AFP.

Suspenzija isplate duga do kraja 2020.

G20, čiji se ministri finansija i guverneri centralni banaka virtuelno sastaju, odlučila je polovinom aprila da do kraja 2020. godine suspendira isplate duga najsiromašnijih zemalja zbog epidemije korona virusa.

Grupu 20 industrijski najrazvijenijih zemalja svijeta i zemalja u razvoju čine 19 zemalja i Evropska unija, među kojima su Argentina, Australija, Brazil, Kanada, Kina, Francuska, Njemačka, Indija, Indonezija, Italija, Japan, Meksiko, Rusija, Saudijska Arabija, Južna Afrika, Južna Koreja, Turska, Velika Britanija i SAD.

Izvor: Agencije