Conte: Pregovori o paketu za oporavak od posljedica pandemije su praktično zaustavljeni

Čelnici EU-a pokušavaju dogovoriti novi sedmogodišnji budžet i plan za oporavak o posljedima pandemije korona virusa (EPA)

Italijanski premijer Giuseppe Conte rekao je da su na Samitu Evropske unije praktično zaustavljeni pregovori oko paketa ekonomskog oporavka od posljedica pandemije COVID-19, odnosno usvajanja budžeta za period 2021.-2027. godina.

Conte je podijelio informacije sa samita kroz videoporuku na svom Facebook profilu, prenosi Anadolija.

Naveo je da je samit koji u Briselu traje dva dana bio teži nego što se očekivalo.

“Mi smo praktično stali s pregovorima. To pokazuje da je situacija složenija od očekivanog. Pokušavamo naći sintezu i moramo je pronaći, jer je ona svakome od koristi”, poručio je Conte.

Naglasio je da bi njihovi odgovori na krizu trebali biti proporcionalni, pripremljeni, kolektivni i zdravi.

Dodao je da su Holandija i neke druge zemalje ne dijele mišljenje da postoji potreba za tako dosljednim odgovorom na ovu krizu.

“Ima još puno problema o kojima razgovaramo, ali trenutno ne možemo pronaći rješenje”, naveo je Conte.

Čelnici raspravljali u manjim grupama

Predsjednik Evropskog vijeća Charles Michel prekinuo je ranije u subotu sastanak čelnika zemalja članica EU-a u punom sastavu, a razgovori o sedmogodišnjem budžetu i planu za oporavak nastavljaju se u manjim grupama, objavio je Michelov glasnogovornik.

Čelnici 27 zemalja članica nastavili su u subotu u 11 sati sastanak na vrhu na kojem pokušavaju dogovoriti novi sedmogodišnji budžet i plan za oporavak o posljedima pandemije korona virusa, prenosi Hina.

Michel je na početku sastanka predstavio čelnicima svoj novi prijedlog i nakon dva sata plenarni sastanak je prekinut i započele su pojedinačne konsultacije. Očekuje se da će nakon toga čelnici EU-a ponovno okupiti u punom sastavu. 

U prvom krugu konsultacija, Michel je organizirao sastanak s čelnicima Danske, Austrije, Švedske, Nizozemske, Finske, Njemačke, Francuske, Italije, Portugala i Grčke. Na tom sastanku sudjeluje i predsjednica Komisije Ursula von der Leyen.

Novi prijedlog za oporavak EU-a

Prethodno je Michel, u pokušaju da prevlada nesuglasice između zemalja članica koje na sastanku u subotu pokušavaju postići dogovor, predstavio novi prijedlog za sporni paket oporavka Evropske unije

Cjelokupni paket od 750 milijarda eura ostao bi nepromijenjen, prema novom prijedlogu koji treba približiti stajališta članica.

No, drugačije bi se rasporedio omjer između bespovratne pomoći i zajma, prenosi Hina, pozivajući se na dpa.

Plan za oporavak nazvan “EU sljedeće generacije” (NGEU) predložen je u iznosu od 750 milijardi eura – 500 milijardi koje bi se dodjeljivale kao bespovratna pomoć i 250 milijardi kao zajmovi.

Nezadovoljstvo ‘štedljive četvrke’

Novi Michelov plan, koji su novinari dobili na uvid, predlaže sada 450 milijarda bespovratne pomoći i 300 milijardi u zajmovima.

Četiri “štedljive zemlje” nezadovoljne su Michelovim prijedlogom.

Austrija i Danska traže da Višegodišnji finansijski okvir bude još manji – 1.050 milijardi eura, a Nizozemska i Švedska nisu iznijele konkretnu brojku, ali im je Michelov prijedlog od 1.074 milijarde eura previsok.

Štedljiva četvorka nije zadovoljna ni prijedlogom da se sredstava dodjeljuju kao bespovratna pomoć i radije bi da bude u obliku povoljnih zajmova.

Izvor: Agencije