Veliki pad potražnje za novim automobilima u EU

Iako su auto-saloni ponovo otvoreni, potražnja se u prošlom mjesecu nije u potpunosti oporavila (EPA)

Potražnja za novim automobilima u EU izrazito je pala u prvoj polovini godine zbog pandemije korona virusa, a među zemljama s najvećim padom su Hrvatska, Španija i Italija, navodi se u izvještaju Evropske asocijacije proizvođača automobila (ACEA), prenosi Tanjug.

Potražnja za novim automobilima u EU pada od marta kada su uvedene stroge mjere kako bi se suzbilo širenje korona virusa.

Građanima je ograničeno kretanje, a mnoge su kompanije zatvorene, uključujući i auto-salone.

Najveći pad u aprilu

Najveći je pad, za 76,3 posto zabilježen u aprilu kada su restriktivne mjere bile na snazi od prvog do posljednjeg dana.

Ublažavanje mjera u maju zakočilo je silazni trend, pa je tokom tog mjeseca potražnja smanjena 52,3 posto, prenijela je Hina.

U junu su u 26 zemalja EU-a (bez Malte za koju podaci nisu bili dostupni) registrovana ukupno 949.722 nova automobila, 22,3 posto manje nego u istom mjesecu prošle godine, pokazuju podaci ACEA-e.

Iako su auto-saloni ponovo otvoreni, potražnja se u prošlom mjesecu nije u potpunosti oporavila, navode iz ACEA.

Dvocifren pad potražnje

Francuska je jedina zemlja u EU u kojoj je potražnja porasla, i to za za 1,2 posto zahvaljujući novim vladinim podsticajima za kupovinu automobila sa niskom emisijom štetnih gasova, uvedenim početkom juna.

Sva su vodeća evropska tržišta bilježila dvocifren pad potražnje, pri čemu je u Španiji i Njemačkoj potonula za trećinu, a u Italiji gotovo za četvrtinu.

U Hrvatskoj je u junu, prema podacima ACEA, registrovano 4.168 novih automobila, gotovo upola manje nego u istom mjesecu prošle godine.

Izvor: Agencije