Jack Ma prodao dio akcija u Alibabi za 8,2 milijardi dolara

Jack Ma se povukao prošle godine sa funkcije predsjednika Izvršnog odbora kompanije u 55. godini života, poručivši da će vrijeme posvetiti filantropiji (EPA)
Jack Ma se povukao prošle godine sa funkcije predsjednika Izvršnog odbora kompanije u 55. godini života, poručivši da će vrijeme posvetiti filantropiji (EPA)

Jack Ma, osnivač Alibabe, prodao je dio akcija u toj kineskoj kompaniji za elektronsku trgovinu za više milijardi dolara, nakon što je njihova vrijednost skočila skoro 50 posto.

Ma, koji je jedan od najbogatijih Kineza, smanjio je tako svoj vlasnički udio u Alibabi sa 6,2 na 4,8 procenata, navodi se u godišnjem izvještaju kompanije za 2019. godinu, ali se ne precizira ni kada je to učinio ni za koliko novca.

Američka mreža CNN, međutim, kalkulira da po trenutnoj tržišnoj cijeni taj udio akcija iznosi gotovo 8,2 milijarde dolara, prenosi Tanjug.

Jack Ma se povukao prošle godine sa funkcije predsjednika Izvršnog odbora kompanije u 55. godini života, poručivši da će vrijeme posvetiti filantropiji.

Rast online kupovine

Kompanija Alibaba je u maju saopćila da njene digitalne platforme sada čine šestinu ukupnog prometa na malo u Kini i da očekuje još veći rast, jer im je pandemija COVID-19 donijela još više kupaca i prometa na mreži.

“Smatramo da će online način kupovine i nakon pandemije ostati sastavni dio naše svakodnevice”, poručio je izvršni direktor Alibabe Daniel Zhang u godišnjem izvještaju.

Alibaba trenutno vrijedi gotovo 705 milijardi dolara, što je čini vrijednijom kompanijom od Facebooka.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike EKONOMIJA
POPULARNO