Huawei i ZTE službeno proglašeni prijetnjom po sigurnost SAD

SAD već duže vremena vodi borbu protiv dominacije Huaweija u razvoju 5G tehnologija (Reuters)

Američka Federalna komisija za komunikacije (FCC) službeno je proglasila kineske kompanije Huawei i ZTE “prijetnjom nacionalnoj sigurnosti”.

Ovo znači da firme ne mogu koristiti vladin program subvencioniranja od 8,3 milijarde dolara, poznat kao Univerzalni servisni fond, za kupovinu, održavanje ili podršku bilo koje opreme ili usluga od dva kineska giganta telekomunikacija.

“Današnjim nalozima, a na temelju ogromne težine dokaza, FCC-ov Ured za javnu i unutrašnju sigurnost proglasio je Huawei i ZTE kao rizične za američke komunikacijske mreže i za našu 5G budućnost,” rekao je predsjednik FCC-a Ajit Pai u izjavi, piše BiznisInfo.

Presuda formalizuje jednoglasno glasanje FCC-a iz novembra kojem je regulator obje kineske firme proglasio rizikom za nacionalnu sigurnost.

Američka borba protiv dominacije Huaweija

Najnoviji potez Washingtona još jedan je udarac za Huawei i ZTE, a nakon velike kampanje u posljednjih 18 mjeseci protiv dvije kineske kompanije.

Prošle godine Huawei je stavljen na američku crnu listu pod nazivom Entity List. Osim toga, novo pravilo iz maja imalo je za cilj onemogućiti tehnološkom gigantu pristup ključnim zalihama poluprovodnika.

Sjedinjene Američke Države već duže vremena, a naročito nakon dolaska na vlast predsjednika Donalda Trumpa, vode borbu protiv dominacije Huaweija u razvoju 5G tehnologija. Washington vjeruje da Huawei može koristiti tehnologije za špijuniranje u korist kineske vlade, što ova kompanija negira. 

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike EKONOMIJA
POPULARNO