Američka ekonomija i zvanično u recesiji

Nezaposlenost u SAD-u u aprilu skočila je na 14,7, da bi u maju opala na 13,3 posto (EPA)

Američka ekonomija je u recesiji, objavio je Nacionalni biro za ekonomska istraživanja (NBER), čime je označen kraj najduže ekonomske ekspanzije u historiji SAD-a.

NBER je privatna istraživačka grupa, koju predvode glavni ekonomisti zemlje, a odavno se smatra zvaničnim arbitrom u procjeni kada počinju i završavaju određeni poslovni ciklusi.

Odbor NBER-a saopćio je da je recesija počela u februaru, prenosi Beta, pozivajući se na Glas Amerike (VoA).

Prema širokoj definiciji ovog biroa, recesija je “pad ekonomske aktivnosti koji traje duže od nekoliko mjeseci”.

“U odlučivanju da li da proglasi recesiju, odbor procenjuje obim i trajanje smanjenja ekonomske aktivnosti kao i to da li se pad prijavljuje duž različitih sektora. Odbor prepoznaje da su pandemija i odgovor u domenu javnog zdravlja rezultirali padom koji ima drugačiju karakteristiku”, saopćio je NBER.

BDP pao za 4,8 posto

Organizacija navodi da je bruto domaći proizvod (BDP) u Americi pao po godišnjoj stopi od 4,8 posto u prva tri mjeseca godine, a nezaposlenost skočila sa 3,5 posto u februaru na 14,7 posto u aprilu, da bi u maju opala na 13,3 posto.

Neki ekonomisti predviđaju da će trenutna recesija biti kratka, kako se ekonomska proizvodnja bude povećavala, a poslovi ponovo počeli otvarati.

Međutim, optimizam je prigušen zbog mogućeg povratka korona virusa.

Ukoliko se to dogodi, kako navode, bit će potrebne više od dvije godine da se američka ekonomija vrati na nivo prije krize.

Izvor: Agencije