Njemačka industrija očekuje dalji pad proizvodnje

Jedini optimističan znak su očekivanja je u automobilskoj industriji (EPA)

Njemačka industrija očekuje da će se pad proizvodnje nastaviti tokom naredna tri mjeseca, mada usporenijim tempom.

Indeks očekivane proizvodnje, koji izračunava institut IFO, porastao je na minus 20,4 poena u maju, sa aprilskog nivoa od minus 51 poen, navodi se u saopćenju tog instituta dostavljenom Tanjugu.

Ovo je najveći skok indeksa na mjesečnom nivou od ponovnog ujedinjenja Njemačke, a “sve to govori da oštar pad sada staje i nastavlja se kretatie u ravnoj liniji”, kaže Klaus Wohlrabe, šef za istraživanja u IFO-u.

Jedini optimističan znak su očekivanja u automobilskoj industriji, gde je pokazatelj porastao sa minus 41 poena u aprilu na plus 23 boda u maju.

“Ovo nije iznenađenje, imajući u vidu da je u mnogim kompanijama proizvodnja bila gotovo potpuno zaustavljena”, naveo je Wohlrabe.

Optimizam poslovnih krugova

Očekivanja njemačkih poslovnih krugova poboljšana su u maju zahvaljujući postepenom ublažavanju mjera koje je vlada uvela kako bi suzbila širenje pandemije korona virusa.

Ekonomski institut IFO objavio je koncem maja da je indeks očekivanja izvoza, nakon negativnih podataka iz aprila, u maju zabilježio rast.

Prema rezultatima ankete koju je proveo IFO, indeks očekivanja izvoza sa minus 50,2 poena iz aprila porastao je na minus 26,9 u maju.

Clemens Fuest, direktor IFO-a, izjavio je kako su rezultati ankete provedene na 2.300 kompanija pokazali da su, nakon katastrofalnog aprila, očekivanja među njemačkim firmama po pitanju izvoza u narednom periodu značajno uvećana.

“Uprkos ovom neviđenom naglom porastu, kompanije su još uvijek daleko od toga da su ispunjene optimizmom. Međutim, njemački izvoznici na horizontu vide djelić nade. Očekuje se pad izvoza u skoro svim sektorima. Ipak, to će biti manje od očekivanog pada”, rekao je Fuest.

Izvor: Agencije