ILO: Ove godine nema povratka na predpandemijski nivo

SAD je bio najteže pogođena regija i izgubio je 18,3 posto radnih sati (EPA)

Prognoze za globalno tržište rada u drugoj polovici 2020. godine su “vrlo neizvjesne” i predviđeni oporavak neće biti dovoljan da se stopa zaposlenosti ove godine vrati na predpandemijske nivo, objavila je Međunarodna organizacija rada (ILO).

U svom posljednjem izvještaju je ova agencija Ujedinjenih naroda navela da je pad radnih sati na globalnom nivou “znatno lošiji nego što je to ranije procijenjeno” u prvoj polovici godine.

SAD je bio najteže pogođena regija i izgubio je 18,3 posto radnih sati, prenosi Fena.

Širom svijeta procijenjeno je da je u drugom tromjesečju izgubljeno 14 posto radnih sati, što je ekvivalent 400 miliona radnih mjesta s punim radnim vremenom, naveo je ILO.

Posljedice veće u zemljama u razvoju

Procjenjuje se da će gubici radnog vremena vjerovatno i dalje biti 4,9 posto u četvrtom tromjesečju, što je 140 miliona radnih mjesta s punim radnim vremenom.

Prema pesimističnom scenariju u takozvanom drugom valu pandemije ta bi brojka mogla porasti na 11,9 posto, ili 340 miliona radnih mjesta, navodi se u izvještaju.

“Procijenjeno je da su štete od pandemije znatno gore po tržište rada. Dakle, neće biti jednostavnog ili brzog oporavka”, rekao je Guy Ryder, generalni direktor ILO-a, na konferenciji za novinare u Ženevi.

Izvještaj obuhvata zaposlene koji rade kraće sate, koji su otpušteni, izgubili su posao ili su povučeni sa tržišta rada.

U izvještaju se, također, navodi da se posljedice značajnije osjete u zemljama u razvoju.

Izvor: Agencije