U Hrvatskoj zbog korona virusa bez posla ostalo 50.000 ljudi

Na burzu rada prijavilo se 49.885 osoba nakon što su su dobile otkaze (Srecko Niketic / PIXSELL)
Na burzu rada prijavilo se 49.885 osoba nakon što su su dobile otkaze (Srecko Niketic / PIXSELL)

U prva dva i po mjeseca krize zbog korona virusa u Hrvatskoj je bez posla ostalo gotovo 50.000 ljudi, pokazuju podaci Hrvatskog zavoda za zapošljavanje (HZZ).

Prije početka krize u zemlji je bilo 134.717 nezaposlenih, a do 2. juna taj broj porastao je na 157.772, objavio je portal Index.hr.

Dok portal navodi da to nije ni približan broj onih koji su u korona krizi ostali bez posla, podaci HZZ-a govore da se od 16. marta do 2. juna na burzu rada javilo 49.936 novonezaposlenih, a od toga ih je 49.885 došlo nakon što su dobili otkaze.

Vladine mjere ublažile posljedice

Prema podacima HZZ-a, najviše su pogođeni turizam i ugostiteljstvo, dok su štetu pretrpjele i trgovina, prerađivačka industrija, te uslužne djelatnosti, poput kozmetičara, frizera…

Ekonomski analitičar Damir Novotny tvrdi da je većina nezaposlenih stigla iz mikro i malih preduzeća, koja su bila zatvorena tokom krize, te da je izostalo i sezonsko zapošljavanje.

Kako tvrde analitičari, broj novonezaposlenih bio bi još veći da nije bilo vladinih mjera, na osnovu kojih je zaposlenima u svim firmama koje su ispunile uvjete za pomoć tokom marta, aprila i maja isplaćeno 11.250 kuna (približno 1.485 eura).

Izvor: Portali


Povezane

Podršku hrvatske vlade u očuvanju radnih mjesta u martu, aprilu i maju, koristilo je blizu 100.000 poslodavaca, za otprilike 550.000 radnika. Prema novim kriterijima, 540 eura za svako očuvano radno mjesto, od juna će moći da koristi svega 100.000 radnika. Iz Zagreba objašnjava Nikolina Zavišić.    

U Hrvatskoj je u posljednja dva mjeseca zbog krize izazvane korona virusom naglo porastao broj nezaposlenih, i to za 44.000. Njih 11.550 nema pravo na novčanu naknadu berze rada pa se uključio Crveni križ. U akciji pomoći, nezaposlenima od danas dijele pakete hrane.

Dubrovnik je jedan od svjetskih turističkih centara bogatih i slavnih, koji je najviše pogođen korona-krizom. Razlog je što gotovo 95 posto turista dolazi avionima ili kruzerima, prevozom koji je proteklih mjeseci bio potpuno zaustavljen. Iako počinje otvaranje hotela, izvjesno je da će ovo biti najteža sezona u posljednjih 20 godina. Više detalja donosi novinar Al […]

Više iz rubrike EKONOMIJA
POPULARNO