Hrvatska u vrhu EU-a prema broju privremeno zaposlenih

Nezaposleni
Udio privremenih radnika veći je samo u Španiji, Poljskoj i Portugalu (AP)

Hrvatska je u samom vrhu europskih zemalja prema broju privremeno zaposlenih radnika, pokazalo je posljednje istraživanje Eurostata, prenosi Tanjug.

Čak 18 posto Hrvata u ukupnom broju zaposlenih radi ‘na određeno’, odnosno radi na ugovor o privremenom radu, sezonski ili preko agencije za zapošljavanje, javlja portal Novac.

Udio privremenih radnika veći je samo u Španjolskoj (24 posto), Poljskoj (21 posto) i Portugalu (19 posto).

Suprotan trend u odnosu na EU

Hrvatska je jedina zemlja u EU-u u kojoj je osjetno više ljudi zaposleno na privremenim poslovima u odnosu na strane državljane koji rade u Hrvatskoj.

Tako na stotinu zaposlenih koji su rođeni u Hrvatskoj, njih 18 radi na privremenim poslovima, dok u istom broju zaposlenih stranaca – rođenih izvan Hrvatske i EU-a – privremeno radi njih 14.

To je potpuno suprotan trend u odnosu na sve zemlje EU-a, gdje je u prosjeku privremeno zaposlenih stranih državljana gotovo četvrtina (22 posto), a domicilnog stanovništva 13 posto.

Velik broj zaposlenih za vrijeme sezone

Trend visoke privremene ili ‘povremene’ zaposlenosti Hrvata dijelom se može objasniti i time što europski statističari u proračune uključuju podatke za sezonski rad, navodi Novac i napominje da je velik broj Hrvata zaposlen isključivo za vrijeme trajanja sezone, najviše u turizmu i ugostiteljstvu.

Istraživanje Eurostata, kako navode u obrazloženju, pored ostalog služi za uspoređivanje položaja migranata u odnosu na domicilno stanovništvo, ali i za praćenje uspješnosti europskih politika u integraciji migranata, kako prenosi Tanjug.

Izvor: Agencije