Industrijska proizvodnja u SAD-u na 11-godišnjem minimumu

Podaci pokazuju da je ekonomska aktivnost u SAD-u u aprilu dotakla dno (Reuters)

Proizvodna aktivnost u SAD-u ublažila je pad u maju, mada je i dalje na 11-godišnjem minimumu, što je do sada najjači znak da se najgori ekonomski pad završava s restartiranjem poduzeća, javlja Reuters.

Oporavak od korona krize bi, međutim, mogao potrajati godinama zbog velike nezaposlenosti, prenosi Tanjug.

Američki Institut za upravljanje snabdijevanjem (ISM) saopćio je u ponedjeljak da se njegov indeks industrijske aktivnosti u zemlji povećao na 43,1 poena u maju, sa aprilskih 41,5 poena, što je najniži nivo od aprila 2009. godine.

Pokazatelj ispod 50 poena ukazuje na smanjenje industrijske proizvodnje, koja čini 11 procenata američke ekonomije.

Pad BDP-a za čak 40 posto

Ovo je prvi rast indeksa ISM od januara, koji, prema regionalnim anketama, ukazuje na poboljšanje proizvodnje u maju i potvrđuje da je u aprilu ekonomska aktivnost dotakla dno.

Američka privreda je u prvom kvartalu zabilježila pad po stopi od 5,0 posto međugodišnje, što je najgori rezultat od recesije od 2007. do 2009. godine.

Procjenjuje se da će bruto domaći proizvod (BDP) u drugom tromesečju pasti za čak 40 procenata, što bi bilo najveće smanjenje proizvodnje od Velike depresije 1930-ih godina.

ISM-ov podindeks novih narudžbina unaprijed porastao je na 31,8 poena u maju, sa 27,1 poena u aprilu.

Indeks zaostalih narudžbina u fabrikama povećao se na 38,2 poena prošlog mjeseca, nakon sunovrata tog pokazatelja na 37,8 poena u aprilu.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike EKONOMIJA
POPULARNO