Analitičari: Krizu će preživjeti deset proizvođača automobila

Njemački proizvođači spadaju u grupu proizvođača koji će preživjeti, smatraju u AlixPartnersu (EPA)
Njemački proizvođači spadaju u grupu proizvođača koji će preživjeti, smatraju u AlixPartnersu (EPA)

Kriza s korona virusom doprinijet će ubrzanju “prirodne selekcije” i na svjetskom tržištu preživjet će samo deset proizvođača automobila, smatra konsultantska kuća AlixPartners.

Studija te kuće polazi od toga da će ove godine prodaja pasti za 20 miliona vozila ispod nivoa prošle godine, kao da je “tokom noći nestalo tržište veličine Evrope”.

Oporavak od krize trajat će, prema navodima AlixPartnersa, više godina, a posljedica “darvinizma” u toj privrednoj grani bit će da će samo finansijski jaki i inovativni proizvođači i dobavljači preživjeti predstojeće “čišćenje” tržišta.

Direktor sektora AlixPartnersa za automobilsku industriju Elmar Kades u intervjuu njemačkoj agenciji dpa rekao je da je moguće smanjenje broja proizvođača automobila na do deset, uz Teslu u toj grupi, prenosi Tanjug.

Ubrzani pad

Njemački proizvođači, kako ocjenjuje, spadaju u grupu proizvođača koji će preživjeti iako imaju problema s prelaskom na električni pogon i softverom, ali su dovoljno jaki da u tome uspiju.

Ukazao je da je dobit zbog ulaganja u nove tehnologije već godinama u opadanju, a da je kriza s korona virusom samo ubrzala taj pad.

“Automobilska industrija, ukupno gledano, ove godine neće moći ostvariti dobit”, ocjenjuje Kades.

Naveo je da je smanjenjem broja prodanih vozila u Evropi s 21 na 14 miliona zabilježen najveći pad i da će nivo prije krize biti dostignut najvjerovatnije tek nakon pet godina.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike EKONOMIJA
POPULARNO