Produžena zapljena Agrokorovih dionica u Mercatoru

Agrokor još nije platio kaznu koja mu je izrečena prošlog decembra (Arhiva)

Slovenska Agencija za zaštitu konkurencije (AVK) odlučila je produžiti privremenu zapljenu 69,57 posto Agrokorovih dionica koje ima u Mercatoru radi osiguranja naplate kazne od hrvatske grupacije u iznosu 53,9 miliona eura.

U saopćenju AVK-a navodi se da Agrokor još nije platio kaznu koja mu je izrečena prošlog decembra, jer antimonopolskom regulatoru u Sloveniji nije prijavio preuzimanje kompanije za flaširanje vode “Costella” u toj zemlji iz 2016, prenosi Tanjug, pozivajući se na agenciju STA.

Slovenska novinska agencija dodaje da AVK u saopćenju nije naveo kakvi bi nogli biti sljedeći koraci, uz objašnjenje da odluka o konfisciranju dionica može biti produžena jednom, na maksimalno šest mjeseci.

Zapljenu dionica podržao je Okružni sud u Ljubljani, dok je slovenski Ustavni sud nedavno odbacio žalbu Agrokora povodom odluke AVK-a o konfisciranju.

Nije moguće prenošenje na Fortenovu

Najnovija odluka AVK-a znači da prenošenje Agrokorovog većinskog udjela u Mercatoru na Fortenovu, kompaniju nasljednicu hrvatskog koncerna, nije moguć, dodaje se u tekstu.

Šef Fortenove Fabris Peruško nedavno je izjavio da je još uvijek u toku pravni postupak vezan za zapljenu.

Nije iznio detalje, ali je kao jednu od opcija spomenuo plaćanje kazne u iznosu 51,9 miliona eura i izrazio očekivanje da će uskoro biti ispunjeni uvjeti za prevođenje Mercatora u Fortenovu.

Osim ukidanja mjere antimonopolskog regulatora i saglasnosti svih 56 povjerilaca Mercatora, za prelazak slovenskog maloprodajnog lanca u Fortenovu potrebna je i saglasnost Evropske komisije.

Fortenova to očekuje za nekoliko mjeseci.

Izvor: Agencije