Crna Gora očekuje pad turističkog prometa od 40 posto

Crna Gora, Turizam
Drugi kvartal je, zbog korona krize i zatvaranja granica, suštinski izgubljen (EPA)

Očekivani pad turističkog prometa u Crnoj Gori će, prema trenutnim procjenama, iznositi blizu 40 posto, izjavio je državni sekretar u Ministarstvu održivog razvoja i turizma Damir Davidović.

Ipak smatra da će kvalitetni rezultati u borbi protiv korona virusa dati snažan poticaj njegovom povećanju, prenosi Tanjug, pozivajući se na portal CDM.me.

“Prema trenutnim procjenama, očekujemo pad turističkog prometa od oko 40 odsto. Međutim, ostaje još nepoznanica kada je COVID-19 u pitanju, jer bi odlaganje eventualno drugog talasa globalno ostavilo prostor da se u periodu postsezone ostvari kvalitetniji rezultat”, rekao je Davidović u Skupštini Crne Gore, odgovarajući na pitanje zastupnika Demokratskog fronta Strahinje Bulajića.

Drugi kvartal izgubljen

Davidović je ocijenio da je druga polovica godine tradicionalno vrlo važna za crnogorski turizam, jer se ostvari 75 posto ukupnog prometa.

“Vjerujemo da će normalizacija, koja se očekuje tokom juna, doprinijeti da snažnije krene turistički promet tokom jula, čime bi se stvorili uslovi da se smanjenje prometa učini što manjim”, naveo je on.

Dodao je da je drugi kvartal, zbog korona krize i zatvaranja granica, suštinski izgubljen, dok je prošle godine sudjelovao sa 207 miliona eura prihoda.

Izvor: Agencije