IATA: Najgora godina, gubitak avioindustrije 84 milijarde dolara

Aviokompanije broje troškove izgubljenog poslovanja, povećanu gomilu duga i smanjene izglede buduće potražnje (EPA)

Kriza uzrokovana korona virusom avionskim kompanijama uzrokovat će rekordni godišnji gubitak od 84 milijarde dolara te će se 2020. pamtiti kao “najgora godina u historiji avionske industrije”, objavilo je Međunarodno udruženje za zračni saobraćaj (IATA).

I dok se oporavak avionskih putovanja ubrzava u Aziji te ponovo postupno uspostavlja u Evropi i Sjevernoj Americi, aviokompanije broje troškove višesedmičnog izgubljenog poslovanja, povećanu gomilu duga i smanjene izglede buduće potražnje.

“Finansijski ćemo 2020. pamtiti kao najgoru godinu u historiji avionske industrije”, kazao je glavni direktor IATA-e Alexandre de Juniac, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

Ipak, u IATA-i očekuju da će sljedeće godine avionski putnički saobraćaj porasti za 55 posto, sa depresivnog ovogodišnjeg nivoa, no to će i dalje biti 29 posto ispod nivoa iz 2019. godine.

To udruženje u svojoj ažuriranoj procjeni prognozira da će avionski sektor i u 2021. godini bilježiti gubitak, i to od najmanje 15,8 milijardi dolara.

Ograničenja putovanja i oprez potrošača

Tako će ukupni gubici zbog krize dostići blizu 100 milijardi dolara.

Čak i na tržištima na kojima je zaraza opala aviokompanije su i dalje suočene s nizom ograničenja putovanja i oprezom potrošača.

Britanske vlasti tako su uvele karantin u trajanju od 14 dana za putnike koji slijeću u tu zemlju, što je izazvalo ljutite reakcije turističke industrije i prijetnje sudskim postupcima, pa se razmatra ublažavanje takvog režima u korist uspostave “zračnih koridora” do dogovorenih odredišta.

IATA apelira na vlade da se suzdrže od karantinskih mjera koje odvraćaju većinu putnika od putovanja, ustvrdivši da su sigurnosne mjere u avionu, uključujući obavezne maske, adekvatne.

“Takve bi mjere trebale vladama dati sigurnost da mogu otvoriti granice bez karantinskih mjera”, rekao je De Juniac.

Izvor: Agencije