Cijena benzina u Venecueli kao na stranom tržištu

Ovim je prekinuta praksa da Venecuela ima najjeftinije gorivo na svijetu (EPA)
Ovim je prekinuta praksa da Venecuela ima najjeftinije gorivo na svijetu (EPA)

Predsjednik Venecuele Nicolas Maduro saopštio je da će građani te zemlje od ponedjeljka gorivo kupovati po cijenama na međunarodnom tržištu.

Time je prekinuta praksa da ta zemlja ima najjeftinije gorivo na svijetu, Tanjug prenosi američku agenciju AP.

Od 1. juna građani Venecuele će litar plaćati 50 centi, 1,90 dolara galon goriva, a moći će svakog mjeseca da kupuju benzin jednom po subvencionisanoj cijeni od 0,025 dolara po litru.

Prema Madurovim riječima, vlada će nastaviti da plaća svo gorivo koje se koristi za javni saobraćaj.

Najveće podzemne rezerve sirovog goriva

“Došlo je vrijeme da krenemo ka novoj politici, ka novoj normalnosti, ka novoj situaciji”, rekao je Maduro u televizijskom obraćanju naciji nazvavši taj potez “regulisanjem troškova”.

Venecuela ima najveće podzemne rezerve sirovog goriva, ali je primorana da kupuje benzin od Irana, jer nije u mogućnosti da eksploatiše sirovinu iz zemlje i pretvara je u benzin.

Lider opozicije Juan Guaido kritikovao je ranije tu odluku nazvavši je “podsmjehom diktature” i pozvao narod da odgovori silom.

Izvor: Agencije


Povezane

Posljednji izvještaji upozoravaju da je Venecuela izuzetno slabo opremljena za borbu s korona virusom. Takvo stanje prijeti pogoršanju epidemiološke situacije u ovoj zemlji, ali i cijeloj regiji. Uz to, Venecuela se suočava s činjenicom da je nekoliko miliona građana posljednjih godina napustilo zemlju u potrazi za poslom, a u vrijeme pandemije pokušavaju doći kući.

Drugi iranski tanker ušao je u venecuelanske vode, dovozeći gorivo. Prvi iz konvoja od pet brodova stigao je jučer. Sjedinjene Američke Države, koje su uvele sankcije i jednoj i drugoj zemlji, kažu da nadgledaju situaciju. No, i Venezuela i Iran upozorile su Washington da se ne miješa u isporuke goriva.

Više iz rubrike EKONOMIJA
POPULARNO