Pad njemačkog izvoza najveći od ujedinjenja

Njemačka očekuje da će privreda ponovo početi da raste 2021. i očekuje rast te godine od 5,2 posto (EPA)

Njemački izvoz u martu bilježi pad od 11,8 posto na mjesečnom nivou, što je najveći pad od 1990. godine, pod utjecajem pandemije korona virusa, objavio je Savezni biro za statistiku korigirane podatke.

Pad izvoza na 108,9 milijardi eura veći je nego za vrijeme finansijske krize u novembru 2008. godine kada je izvoz pao za devet posto, što je bio prethodni najgori mjesec za Njemačku, a lošiji je pokazatelj nego što su očekivali ekonomisti, prenosi Beta.

“Radi se o najvećem smanjenju od početka vođenja statistika u augustu 1990”, naveo je biro Destatis u saopćenju.

Uvoz je u martu pao za 5,1 posto na mjesečnom nivou, na 91,6 milijardi eura, što je najniži nivo od januara 2009. godine.

U odnosu na mart 2019. izvoz je pao 7,9 posto a uvoz 4,5 posto.

Trgovinski suficit spustio se na 12,8 milijardi eura prema korigiranim podacima, naveo je Destatis.

Posljedice pandemije

Čak i da Njemačka nije uvela opsežne restrikcije na javni život prije kraja marta više njenih vodećih trgovinskih partnera kao što su Kina ili Italija već su bili pogođeni pandemijom.

Ministar ekonomije Peter Altmaier upozorio je krajem aprila da se Njemačka, prva evropska privreda koja je jako zavisna od izvoza, suočava sa “najgorom recesijom u historiji Njemačke republike” sa očekivanim padom BDP-a od 6,3 posto ove godine.

Njemačka očekuje da će privreda ponovo početi da raste 2021. i očekuje rast te godine od 5,2 posto.

Privreda u 19 zemalja eurozone bilježi pad od 3,8 posto u prvom tromjesečju ove godine, prema prvoj procjeni, međutim njemački podaci povećavaju šanse za reviziju na niže, po ocjeni ekonomiste firme ING Carstena Brezkija.

Destatis treba 15. maja da objavi prvu procjenu njemačkog BDP-a za prvi kvartal 2020.

Izvor: Agencije


Povezane

Pokrajine se utrkuju ko će prije privući domaće turiste i odgovoriti ih od uobičajenih ljetovanja u Austriji, Hrvatskoj i Španiji.

Published On 05 May 2020
Više iz rubrike EKONOMIJA
POPULARNO