Italijanskom agraru nedostaje četvrt miliona stranih radnika

Razmatra se mogućnost da se boravišne dozvole koje su istekle između januara i aprila automatski produže do 31. decembra (EPA)

Italiji, gdje više od četvrtine ukupnog broja radnika za berbu čine stranci iz Evropske unije i iz zemalja izvan Unije, nedostaje 250.000 sezonskih radnika, nakon restriktivnih mjera i zabrane kretanja zbog novog korona virusa, javljaju italijanski mediji.

Restriktivne mjere koje su uvedene u borbi protiv virusa i bolesti Covid-19, od zabrane prelaska granica do obaveze karantina po dolasku, dovele su do manjka četvrt miliona sezonskih radnika u poljoprivredi.

Italijanska Vlada podijeljena je po pitanju izdavanja dozvole ilegalnim migrantima koji se nalaze u Italiji, a ministarka poljoprivrede Teresa Bellanova zaprijetila je ostavkom ako ta mjera ne bude odobrena.

Trećina radnika iz Rumunije

Razmatra se mogućnost da se boravišne dozvole koje su istekle u periodu između januara i aprila automatski produže do 31. decembra.

Prema podacima italijanskog udruženja Coldirreti, trećina sezonskih radnika dolazi iz Rumunije, članice EU-a.

U Italiju dolazi i oko 35.000 radnika iz Maroka, oko 24.000 Indijaca, oko 32.000 iz Albanije, oko 14.000 iz Senegala, po 13.000 radnika iz Poljske i Tunisa, a iz Bugarske oko 11.000.

Izvor: Agencije