S&P: Crna Gora korak do najgoreg kreditnog rejtinga

Pandemija će imati zapažene negativne posljedice po crnogorsku ekonomiju (EPA)

Rejting-agencija “Standard and Poor's” (S&P) prognozira da će crnogorska ekonomija u ovoj godini zabilježiti pad za 7,8 posto jer će domaća i vanjska potražnja oslabiti zbog pandemije korona virusa.

Svjetska banka očekuje pad za 5,6 do devet posto, a Međunarodni monetarni fond (MMF) devet posto, prenosi Tanjug, pozivajući se na podgoričke Vijesti.

S&P očekuje da će, kao i u većini drugih zemalja, pandemija imati zapažene negativne posljedice po crnogorsku ekonomiju.

Agencija je u novom izvještaju promijenila šanse kreditnog rejtinga Crne Gore sa stabilnih u negativne, uz potvrdu ocjene B+ / B.

Ocjena kreditnog rejtinga države važna je za procjenu kreditne sposobnosti, a negativan rejting znači teže i skuplje zaduživanje.

Korak do najgoreg rejtinga

To bi, prema procjeni stručnjaka, značilo da je Crna Gora samo stepenicu do pada u šestu, najgoru kategoriju kreditnog rejtinga.

S&P je početkom marta potvrdio stabilan kreditni rejting države.

“Očekujemo da će mjere koje je Vlada provela 30. marta, a koje se trenutno protežu do sredine maja, imati materijalno negativan utjecaj na domaću potražnju. Osim toga, s obzirom na to da turistički sektor čini približno 30 posto bruto domaćeg proizvoda [BDP] i izvor je 40 posto primanja po tekućim računima, crnogorska ekonomija veoma je ranjiva na vanjska kretanja”, navedeno je u izvještaju.

Ukazano je na to da se evropska ekonomska aktivnost vjerovatno neće stabilizirati do kraja drugog kvartala (30. juni), a granice pojedinih zemalja možda neće biti potpuno otvorene na vrijeme za ljetnu turističku sezonu.

Izvor: Agencije