Dolar oslabio zbog Trumpovih prijetnji Kini

Trump je poručio da njegova administracija sprovodi "ozbiljne istrage" kako bi saznala šta se tačno dogodilo u slučaju novog korona virusa (EPA)

Vrijednost dolara na svjetskim tržištima pala je prošle sedmice, nakon što je američki predsjednik Donald Trump zaprijetio Kini uvođenjem carina jer smatra da je kriva za širenje korona virusa.

Indeks dolara, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, pao je prošle sedmice za 1,2 odsto, na 99,08 bodova.

Kurs eura prema dolaru skočio je za 1,5 posto, na 1,0980 dolara, piše SeeBiz i dodaje da je u odnosu na japansku valutu, cijena dolara pala za 0,5 posto, na 106,90 jena, prenio je Tanjug.

Trumpove optužbe

Nakon dvije sedmice rasta, dolar je prošle sedmice oslabio najviše zbog novih Trumpovih prijetnji Kini uvođenjem carina jer američki predsjednik tvrdi da je Kina mogla da zaustavi korona virus prije nego što se proširio svijetom.

Trump je poručio da njegova administracija sprovodi “ozbiljne istrage” kako bi saznala šta se tačno dogodilo i da je njegov teško postignuti trgovinski sporazum s Kinom sada od sekundarne važnosti u poređenju sa pandemijom korona virusa.

Prijetnja carinama podsjetila je ulagače na finansijskim tržištima na prošlogodišnji trgovinski rat između SAD-a i Kine, pa se američka valuta našla pod pritiskom.

“S obzirom na veliki utjecaj Covida-19, zasigurno postoji velik rizik ekskalacije geopolitičkih tenzija. To bi bio još jedan udarac na trgovinu u svijetu”, kaže Derek Halpenny, direktor u MUFG-u.

Dolar je oslabio i zbog naznaka američke centralne banke da bi mogla dodatno ublažiti monetarnu politiku.

Američki bruto domaći proizvod (BDP) u prvom je tromjesečju potonuo 4,8 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, najviše od financijske krize 2009. godine i više od 4 posto, koliko su očekivali analitičari u anketi Reutersa.

Predsjednik Feda Jerome Powell upozorio je, pak, da bi u tekućem kvartalu ekonomija mogla pasti po stopi kakva dosad nije zabilježena.

No, kazao je i da bi oporavak trebao uslijediti nakon što se olabave restrikcije povezane s korona virusom i da će centralna banka nastaviti podržavati privredu.

Izvor: Agencije