Angela Merkel protiv miješanja Evropske komisije u spašavanje Lufthanse

Evropska komisija planira dati odobrenje za državnu pomoć Lufthansi (Arhiva)

Njemačka kancelarka Angela Merkel se protivi najavama Evropske komisije koja planira odobrenje za državnu pomoć aviokompaniji Lufthansa uvjetovati oduzimanjem ekskluzivnih prava na polijetanje i slijetanje, javlja dnevnik Handelsblatt.

Evropska komisija planira dati odobrenje za državnu pomoć Lufthansi, koja je zbog pandemije korona virusa dovedena na rub stečaja, uz uvjet da se Lufthansa istovremeno odrekne ekskluzivnih prava za polijetanje i slijetanje u nekim važnim zračnim lukama, pri čemu se, kako navode mediji, radi o zračnim lukama Frankfurt i Minhen.

Njemačka novinska agencija citira sudionike sastanka predsjedništva Kršćansko-demokratske unije (CDU) u ponedjeljak, na kojem je Angela Merkel izjavila kako ne želi da Evropska komisija “previše utječe” na odluku o pomoći Lufthansi, prenosi Hina.

Postignut dogovor o pomoći vlade

Njemačka kancelarka je, prema istim izvorima, rekla kako očekuje “žestoku borbu” oko konačnog oblika državne pomoći Lufthansi.

Kako javljaju njemački mediji, savezna vlada i Lufthansa su postigle sporazum o pomoći vlade u visini od devet milijardi eura.

Zeleno svjetlo ovom sporazumu mora dati i Evropska komisija koja istovremeno mora brinuti i za to da zbog državnih subvencija ne dođe do povrede pravila o tržišnoj konkurenciji.

Volker Bouffier (CDU), premijer savezne pokrajine Hessen, u kojoj se nalazi frankfurtska zračna luka, kritizirao je zahtjeve iz Brisela kao “neprimjerene” i štetne za Njemačku kao važno čvorište za zračni saobraćaj.

“Mi moramo svim silama spriječiti pokušaje da se smanji važnost prometnog čvorišta Frankfurt”, rekao je Bouffier.

Izvor: Agencije


Povezane

Letove pokreću i druge članice grupe SWISS, Eurowings i Brussels Airlines. 

Published On 15 May 2020
Više iz rubrike EKONOMIJA
POPULARNO