IFO podržao inicijativu Merkel i Macrona za oporavak Evropske unije

Ključni aspekti fonda su to što je njegovo finansiranje putem duga jednokratan događaj i što postoji plan otplate (EPA)
Ključni aspekti fonda su to što je njegovo finansiranje putem duga jednokratan događaj i što postoji plan otplate (EPA)

Predsjednik IFO instituta Clemens Fuest pozdravio je u utorak inicijativu francuskog predsjednika Emmanuela Macrona i njemačke kancelarke Angele Merkel za formiranje fonda od 500 milijardi eura za pomoć evropskim ekonomijama najpogođenijim korona krizom.

“Izvrsno je to što Njemačka i Francuska predstavljaju zajedno prijedlog kako Evropska unija treba reagirati na krizu korona virusa. Osnivanje evropskog fonda za podsticanje ekonomskog oporavka je važan znak evropske solidarnosti i njene sposobnosti da preduzima akcije”, rekao je Fuest, prema saopćenju IFO instituta dostavljenom Tanjugu.

Prema njegovom mišljenju, ova sredstva predstavljaju dodatu vrijednost koja nadilazi programe pojedinačnih zemalja članica Unije.

Otplata kada se ekonomija oporavi

“Ova dodata vrijednost može biti u formi veće izvjesnosti i stabilnosti. Cijeloj Evropi je u interesu da pomogne onim zemljama koje su najteže pogođene krizom. Pored toga, postoji velika tražnja za ulaganjima u prekograničnu infrastrukturu, kao što su transportne i komunikacione mreže”, naveo je Fuest.

Ključni aspekti fonda su, kaže, to što je njegovo finansiranje putem duga jednokratan događaj i što postoji plan otplate.

“Otplata bi trebalo krenuti onda kada se ekonomija oporavi. Nakon neophodnog povećanja državnog duga za vrijeme krize korona virusa, Evropa mora imati kredibilan plan za smanjenje udjela duga u bruto domaćem proizvodu [BDP]”, zaključio je predsjednik IFO instituta.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike EKONOMIJA
POPULARNO