Kina poručila SAD-u da prestane s potiskivanjem kompanija

Mnoge američke kompanije su nastavile snadbijevati Huawei čipovima koji nisu napravljeni u SAD-u (EPA)

Ministarstvo vanjskih poslova Kine poručilo je u subotu kako Sjedinjene Američke Države moraju prestati s “nerazumnim potiskivanjem” sa tržišta kineskih kompanija, poput Huaweija.

U petak je objavljeno da vlada SAD-a uvodi nove restrikcije kineskom gigantu Huawei, kojem će biti ograničena mogućnost upotrebe američke tehnologije prilikom pravljenja poluprovodnika.

Na pitanje Reutersa da li će Peking preduzeti mjere odmazde protiv Washingtona, kinesko Ministarstvo vanjskih poslova saopćilo je da će ta zemlja čvrsto braniti zakonska prava svojih kompanija.

Američko Ministarstvo trgovine saopćilo je u petak da nove restrikcije imaju za cilj da spriječe nastojanje ove kineske kompanije da podriju postojeće sankcije SAD-a, prenosi Tanjug.

‘Rupe u zakonu’

Novo ograničenje odvojeno je od napora administracije Donalda Trumpa da zabrani prodaju američke tehnologije Huaweiju.

Vlada SAD je prije godinu dana stavila na crnu listu ovu kinesku kompaniju, koju je proglasila nacionalnim sigurnosnim rizikom.

Međutim, nekim američkim kompanijama je i dalje dozvoljeno da sarađuju s Huaweijem, a ta opcija bit će moguća još narednih 90 dana, prema odluci koja je usvojena ove sedmice.

Mnoge američke kompanije iskoristile su brojne rupe u zakonu, pa su nastavile snadbijevaju Huawei čipovima koji nisu napravljeni u SAD-u.

Izvor: Agencije