Na Kosovu bez posla u privatnom sektoru ostalo 30.000 ljudi

Bez posla je ostalo oko 30.000 osoba, podaci su Sindikata zaposlenih u privatnom sektoru Kosova (Al Jazeera)
Bez posla je ostalo oko 30.000 osoba, podaci su Sindikata zaposlenih u privatnom sektoru Kosova (Al Jazeera)

Sindikat zaposlenih u privatnom sektoru Kosova procjenjuje da je zbog pandemije korona virusa bez poslao ostalo oko 30.000 osoba, kaže predsjednik ovog sindikata Jusuf Azemi.

Po njegovim tvrdnjama, oni koji su ostali bez posla nisu uspjeli dobiti ni kompenzaciju od 130 eura, kako je to predviđeno u paketu mjera Vlade Kosova, prenosi Beta.

U poreskoj administraciji su rekli da su od marta ove godine do sada dobili 1.600 zahtjeva osoba koje su ostale bez posla.

Kompenzacija od 130 eura

Planom je predviđeno da oni koji u tom periodu ostanu bez posla budu kompenzirani po 130 eura za april, maj i juni ove godine.

Iz Ministarstva finansija i transfera Kosova je za koha.net rečeno da očekuju da se isplata izvrši u narednim danima.

Na Kosovu je do sada novim korona virusom zaraženo 945 ljudi, oporavilo se 690, a preminulo 29 osoba.

Izvor: Agencije


Povezane

Početkom prošlog mjeseca Kosovo je ukinulo takse od 100 posto na uvoz proizvoda iz Srbije i BiH i time omogućila da roba iz tih zemalja ponovno bude konkurentna na kosovskom tržištu. Ali duga nestašica tih proizvoda je učinila da oni budu zamijenjeni sličnom robom iz drugih zemalja. Uprkos poteškoćama, proizvođači iz Bosne Hercegovine i Srbije pronalaze način […]

Posljedice pandemije korona virusa na ekonomiju počele su da se održavaju i na kosovski budžet. Odluka vlade o zatvaranju prodavnica i ograničavanju kretanja građana, sa ciljem sprečavanja širenja virusa dovelo je do smanjena potrošnje, a time i do smanjenja prihoda za kosovski budžet. Planirani poreski prihodi su nekoliko desetaka miliona eura manji a negativan trend […]

Više iz rubrike EKONOMIJA
POPULARNO