Avioindustrija se neće oporaviti sljedećih 12 mjeseci

Kompanija Southwest prošlog mjeseca objavila je da prvi put posluje s tromjesečnim gubitkom (EPA)

Avioindustrija se vjerovatno neće oporaviti i dostići nivo koji je imala prije pojave novog korona virusa barem sljedećih šest do 12 mjeseci, izjavio je glavni izvršni direktor američke aviokompanije Southwest Airlines Co. Gary Kelly.

Bolest COVID-19 uzrokovala je gotovo potpunu obustavu zračnih putovanja, što je dovelo do ogromnog broja otkazivanja letova na globalnom nivou, zbog čega su aviokompanije pretrpjele velike gubitke.

Kompanija Southwest prošlog mjeseca objavila je da prvi put posluje s tromjesečnim gubitkom u posljednjih devet godina i upozorila da u drugom kvartalu neće doći do značajnijeg poboljšanja.

Ukupno 21 posto aktivne radne snage kompanije dobrovoljno je uzelo odmor ili su pristali na sniženje plaće, dodao je Kelly, prenosi Fena.

Podrška savezne vlade

Ova aviokompanija primila je približno 3,3 milijarde dolara podrške za plaće koje je savezna vlada osigurala i navodi da razmišlja o iskorištavanju dodatnih 2,8 milijardi dolara državnih zajmova u okviru paketa poticaja.

Američka savezna vlada uvjetovala je aviokompanije da ne smiju otpuštati zaposlenike prije 30. septembra ako žele primati podršku za isplatu plaća.

Ako potražnja za uslugama ostane slaba, Southwest navodi da će možda smanjiti broj zaposlenika nakon tog datuma, kao i broj aviona.

Kelly navodi da se i ostale kompanije u SAD-u svijetu suočavaju sa sličnim izazovima.

Izvor: Agencije