Volkswagen ponovo zaustavlja proizvodnju

Klijenti nisu zainteresirani za kupovinu automobila i skladišta gdje se drže proizvedena kola su već skoro puna (EPA)

Njemački proizvođač automobila Volkswagen će u maju, zbog slabe tražnje, na nekoliko dana zaustaviti jedan broj montažnih traka koje tek što su ponovo proradile, javila je kompanija svojim zaposlenim.

U fabrici u sjedištu grupe u Wolfsburgu dvije montažne trake će biti potpuno zatvorene, a na jednoj će biti skraćen rad tokom četiri dana, 15, 20, 25, i 29. maja, navela je grupa u poruci objavljenoj na svojoj internet stranici.

Prekid se odnosi na vozila Golf i Tiguan glavne marke VW-a, prenosi Beta, pozivajući se na AFP.

‘Očajne narudžbe’

Volkswagen je pokrenuo proizvodnju krajem aprila, poslije višesedmičnog prekida zbog pandemije novog korona virusa.

Sada firma ponovo pravi prekid, kako bi uskladila proizvodnju s očekivanim promjenama na tržištu, rekao je zvaničnik zadužen za kadrove Arne Meiswinkel.

Privremena zatvaranja pokazuju teškoće s kojima se suočava Evropa prilikom ponovnog pokretanja privrede, poslije restrikcija vezanih za pandemiju, koje su već dovele do historijskih padova prodaje evropskih automobila u martu i aprilu.

“Klijenti nisu zainteresirani za kupovinu automobila i skladišta gdje se drže proizvedena kola su već skoro puna”, krajem aprila je upozorio zvaničnik kompanije Bernd Osterloh.

Dodao je da su narudžbe koje stižu “očajne”.

Bonitetska kuća Moody's u srijedu je smanjila svoje prognoze za svjetsko tržište automobila i sada očekuje pad prodaje u svijetu od 20 posto u 2020. godini.

Od toga se u Evropi očekuje pad od 30 posto, a u SAD-u od 25 posto.

‘Fleksibilan pristup’

Kinesko tržište bi trebalo proći bolje – predviđa se pad prodaje od 10 posto.

Fabrika u Wolfsburgu treba proizvoditi gotovo 6.000 vozila sedmično u prvo vrijeme, što je 40 posto njenog kapaciteta, dok uopće u Evropi fabrike VW-a trenutno rade s maksimalnim kapacitetom između 35 i 50 posto.

“Fleksibilan pristup” će biti potreban tokom dužeg perioda, rekao je Meiswinkel, u vrijeme kada se 35.000 radnika te grupe i dalje vodi kao djelomično nezaposleno u Njemačkoj.

“Dok nema posla za sve, zbog situacije na tržištu, djelomična nezaposlenost će i dalje biti potrebna”, kazao je on.

Izvor: Agencije