Italijanska vlada odobrila paket pomoći od 55 milijardi eura

Paket pomoći uključujuje hitne mjere prihoda, sredstva za kompanije i smanjenje poreza, kao i bespovratna sredstva sa mala i srednja preduzeća (EPA)

Italijanska vlada odobrila je nakon višesedmičnih pregovora mjere vrijedne 55 milijardi eura za podsticaj ekonomije suočene s teškim posljedicama blokade uslijed virusa covid-19.

Premijer Italije Giuseppe Conte je to saopštio kasno naveče u srijedu na konferenciji za novinare poslije sastanka sa ministrima o novim mjerama, nakon tenzija u vladajućoj koaliciji koja je dovela do odgađanja donošenja dekreta koji je prvo nazvan “aprilskim”.

Paket pomoći uključujuje hitne mjere prihoda, sredstva za kompanije i smanjenje poreza, kao i bespovratna sredstva za mala i srednja preduzeća, piše Tanjug.

Conte je saopštio da je 26 milijardi eura u okviru odobrenih mjera namijenjeno zaposlenima, honorarcima i nezaposlenima, između 15 i 16 milijardi za kompanije, a 3,25 milijardi eura za zdravstvo.

Italiju čeka ozbiljan ekonomski pad

Paket pomoći uključuje sredstva za turizam, kulturu i poljoprivredu, sektore koji su posebno teško pogođeni krizom.

Evropska komisija je navela da Italija treba da se pripremi za ozbiljan ekonomski pad jer će bruto domaći proizvod pasti za skoro 10 posto.

Italija je prva evropska zemlja koja je početkom marta uvela drastične mjere karantina na cijeloj teritoriji, a od 4. maja postepeno izlazi iz blokade pokretanjem poslovnih aktivnosti.

Virus covid-19 koji je izazvao dvomjesečnu blokadu Italije odnio je više od 31.000 života.

Izvor: Agencije