IATA: Aviosaobraćaj se neće vratiti na isti nivo prije 2023.

IATA se zalaže za kombinaciju različitih mjera, među kojima su nošenje maske i kontrola temperature putnika (EPA)

Aviosaobraćaj se neće vratiti na nivo od prije krize prije 2023. godine, ocijenila je Međunarodna asocijacija za zračni saobraćaj (IATA).

Prvo će se ovog ljeta ponovo pokrenuti unutrašnje veze, nakon čega će uslijediti mnogo sporije obnavljanje međunarodnog saobraćaja, prenosi Beta.

Po ocjeni te organizacije, koja okuplja 290 aviokompanija, saobraćaj će 2021. godine (mjeren kilometrima po putniku) biti 24 posto manji od nivoa iz 2019. godine, zasnovano na pretpostavci da će obnova početi u trećem tromjesečju 2020. godine ponovnim otvaranjem unutrašnjih veza.

Obnova aviosaobraćaja zavisi od brzine kojom se otvaraju granice i od brzine oporavka privrede svijeta, a utjecaj na dugolinijski saobraćaj će biti mnogo veći i trajat će mnogo duže, navela je ta organizacija.

Po pesimističnijem scenariju – ukoliko restrikcije za saobraćaj budu trajale i u trećem tromjesečju ove godine, IATA predviđa da će nivo saobraćaja pasti 34 posto 2021. godine.

Važnost donošenja zajedničkih mjera

Prema anketi te organizacije, 58 posto ispitanih putnika će u prvo vrijeme ograničiti putovanja na domaće letove, po svojoj zemlji.

Generalni direktor IATA-e Alexandre de Juniac je rekao da to ukazuje koliko je važno da se donesu zajedničke mjere za zdravstvenu sigurnost u avionskim putovanjima.

Kazao je da se sada vode pregovori na međunarodnom nivou da se utvrde određene zajedničke mjere kontrole i sanitarne mjere.

Dok se čeka vakcina protiv novog korona virusa, IATA se zalaže za kombinaciju različitih mjera, među kojima su nošenje maske i kontrola temperature putnika.

Ta organizacija je strogo protiv mjera karantina putnika pri dolasku na odredište.

Kako je navela, 69 posto ispitanih putnika je reklo da bi odbilo putovati u slučaju da ih na kraju puta čeka 14-dnevni karantin.

Izvor: Agencije