Finska daje milijardu eura kompanijama za oporavak od korona krize

Djeca su se u četvrtak vratila u vrtiće i osnovne škole (EPA)

Finska Vlada dodijelit će podršku vrijednu gotovo milijardu eura “ekonomski pogođenim” kompanijama zbog izbijanja pandemije novog korona virusa, izjavio je u četvrtak ministar ekonomskih poslova Mika Lintila.

Ranije je Vlada podržavala kredite i upućivala kompanije na investicione fondove, ali novi iznos bit će direktna podrška ublažavanju naglog pada prihoda kompanija, rekao je on na konferenciji za novinare, prenosi Fena, pozivajući se na Reuters.

“Novom podrškom želimo spriječiti val bankrota i gubitka radnih mjesta. Cilj je promovirati brzi oporavak kompanija od pandemijske krize i izbjeći da se prepreke pretvore u otpuštanja brojnih radnika”, naveo je Lintila.

Prošle sedmice je Vlada odlučila odobriti direktnu finansijsku podršku restoranima kojima je naredila da prodaju samo hranu za ponijeti između 4. aprila i 31. maja.

Do sada 284 smrtna slučaja

Lintila je kazao kako će nova podrška biti za sve kompanije, bez obzira na njihovu djelatnost.

Jasan pad prihoda koji je uzrokovan izbijanjem korona virusa preduvjet je za dobijanje državne podrške.

Kompanije mogu novac potrošiti na svoje fiksne troškove, poput plaćanja poslovnog prostora ili za isplatu plata, dodao je Lintila.

Do srijede su u Finskoj potvrđena 6.054 slučaja zaraze korona virusom te 284 smrtna slučaja, a epidemija sada pokazuje znakove usporavanja.

Djeca su se u četvrtak vratila u vrtiće i osnovne škole, jer je Vlada počela ublažavati ograničenja koja se odnose na korona virus.

Izvor: Agencije