Zemlje svijeta emitirale u aprilu 2.600 milijardi dolara duga

Američka vlada u aprilu je imala udio od 1.400 milijardi dolara u ukupnoj svjetskoj emisiji duga (EPA)
Američka vlada u aprilu je imala udio od 1.400 milijardi dolara u ukupnoj svjetskoj emisiji duga (EPA)

Negativan utjecaj pandemije novog korona virusa na nacionalne ekonomije naveo je države širom svijeta da u aprilu emitiraju dug veći nego ikada ranije, pokazuju podaci Instituta za međunarodne finansije (IIF) iz Washingtona.

Prema Globalnom monitoru duga, koji objavljuje IIF, u aprilu je ukupna emisija duga u svijetu (obveznice i zajmovi) dostigla 2.600 milijardi dolara, nadmašivši prethodni rekord iz marta, koji je iznosio 2.100 milijardi dolara, prenosi Tanjug, pozivajući se na američke medije.

Zbog pandemije bolesti COVID-19, države su morale uvesti mjere zatvaranja granica, ograničenja kretanja ljudi i obustaviti poslovne aktivnosti u neegzistencijalnim sektorima.

Do sada je mjere zatvaranja provelo 187 zemalja ili teritorija, u nastojanju da uspore širenje virusa, a predviđa se da će ta ograničenja rezultirati najtežim ekonomskim šokom od Velike depresije 1930-ih.

Ova situacija je primorala svjetske lidere da brzo primijene hitne finansijske mjere i donesu agresivne pakete podsticaja kako bi njihove zemlje izbjegle katastrofalan ekonomski kolaps.

Neizbježan rast duga

“Rast duga je neizbježan. To će se dogoditi – u stresnom smo vremenu, tako da nema razloga postavljati pitanje zašto se zadužuju”, rekao je Emre Tiftik, ekspert IIF-a za problematiku duga, za TV mrežu CNBC.

Prema njegovim riječima, aprilski iznos globalne emisije duga je za više od dva puta veći od historijskih normi.

Tiftik kaže da su razmjere ovog vanserijskog nagomilavanja globalnog duga odraz nastojanja vlada da smanje ekonomski utjecaj ove zdravstvene krize bez presedana.

Mada priznaje da su cifre o zaduživanju “zastrašujuće”, ističe da je to neophodno “kako bismo pokušali rješavati problem likvidnosti”.

Izvještaj IIF-a otkriva da je američka vlada u aprilu imala udio od 1.400 milijardi dolara u ukupnoj svjetskoj emisiji duga, a u martu 1.200 milijardi dolara.

Međunarodni monetarni fond (MMF) i Grupa Svjetska banka upozorili su ranije da bi brzi rast globalnog javnog duga mogao predstavljati rizik kada opasnost od pandemije prestane.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike EKONOMIJA
POPULARNO