EK: Postepeno otvaranje granica spašava turističku sezonu

Uputstva uključuju nošenje maski i stajanje na udaljenosti od barem jednog metra (EPA)
Uputstva uključuju nošenje maski i stajanje na udaljenosti od barem jednog metra (EPA)

Europska komisija (EK) preporučila je postupno i koordinirano ukidanje ograničenja za putovanja između zemalja članica ili regija unutar njih koje imaju sličnu epidiomološku situaciju, kako bi se spasilo što se može od ovogodišnje turističke sezone, prenosi agencija Hina.

“Sloboda kretanja i prekogranična putovanja ključna su za turizam. Budući da zemlje članice uspijevaju ograničiti cirkuliranje virusa, opće restrikcije za slobodu kretanja moraju se zamjeniti ciljanim mjerama. Ako zdravstvena situacija ne opravdava generalno ukidanje ograničenja, Komisija predlaže postupan i koordiniran pristup koji započinje ukidanjem ograničenja između regija ili zemalja članica koje u dovoljnoj mjeri imaju slične epidemiološke situacije”, objavila je Komisija.

Komisija je objavila smjernice i preporuke, koje nisu obvezujuće za zemlje članice, ali koje mogu pomoći u koordiniranom ukidanju ograničenja za putovanja i u postupnom aktiviranju turističke djelatnosti nakon nekoliko mjeseci potpunog zastoja zbog pandemije korona virusa.

Paket o turizmu i prometu koji je Komisija u srijedu objavila uključuje stragegiju za oporavak turizma ove godine i nakon nje, zajedndički pristup za uspostavu slobode kretanja i ukidanje ograničenja na unutarnjim granicama EU-a na postupan i koordiniran način; okvir za postupnu uspostavu putničkog prometa s jamstvima na način da se zajamči sigurnost putnika i osoblja; preporuke da se vaučeri učine atraktivnijom alternativom povratu novca za otkazana putovanja te kriterije za sigurno obavljanje turističke djelatnosti i razvoj zdravstvenih protokola za smještajne objekte.

Ukidanje ograničenja prema tri kriterija

Komisija ističe da pristup postupnog otvaranja mora biti dovoljno fleksibilan kako bi se mogla ponovno uvesti ograničenja ako to epidemiološka situacija zahtijeva, prenosi Hina.

Komisija predlaže da se zemlje članice pri ukidanju ograničenja vode trima kriterijima.

Prvi je epidemiološki, a drugi se odnosi na sposobnost provedbe mjera ograničenja tijekom čitavog putovanja, uključujući prelazak granice te dodatno mjere tamo gdje je teško osigurati fizičko distanciranje.

Treći kriterij uzima u obzir ekonomske i socijalne aspekte, pri čemu se preporučuje da prioritet imaju prekogranična kretanja u ključnim ekonomskim područjima, uključujući i osobne razloge.

Posebno je važno, kako se navodi, načelo nediskriminacije prema državljanstvu.

Poziv na produljenje vrijednosti vaučera

Komisija ističe da, kada neka zemlja članica odluči dopustiti ulazak na svoj teritorij, to mora biti učinjeno na nediskrimanatoran način, to jest mora se omogućiti ulazak svim osobama, bez obzira na državljanstvo, koje imaju prebivalište u državama ili regijama sa sličnom epidemioškom situacijom.

Komisija predlaže da se vaučeri koje putničke agencije nude za otkazane karte moraju biti dovoljno atraktivni kako građani ne bi inzistirali na povratu novca, koje i dalje ostaje neupitno pravo.

Komisija stoga predlaže da se vrijednost vaučera produlji na minimalno 12 mjeseci, da budu osigurani od bankrota kompanije koja ih je izdala i da ih se može unovčiti unutar godinu dana ako se klijent na to odluči.

Ipak, ukidanje mjera ograničenja nosi rizik od drugog vala širenja zaraze, upozorila je ranije EK.

Vanjske granice EU-a ostat će zatvorene do 15. lipnja ako se svih 27 članica bude pridržavalo preporuke EK-a od prošlog tjedna, dok unutar bloka Pariz i Berlin razgovaraju o ponovnom otvaranju zajedničkih granica.

Mjere izolacije ‘izbrisale’ turizam

Austrija je najavila kako razmatra mogućnost otvaranja granica prema Švicarskoj idućih dana.

Iako je odluka o popuštanju graničnih kontrola u nadležnosti svake članice, izvršno tijelo EU-a vjeruje da se vrhunac turističke sezone od lipnja do kolovoza može djelomično spasiti.

Mjere izolacije u pandemiji u posljednja dva mjeseca gotovo su “izbrisale” turistički sektor, koji donosi oko 10 posto bruto domaćeg proizvoda EU-a.

Tri baltičke zemlje već su odlučile omogućiti od 15. svibnja kretanje bez ograničenja preko međusobnih granica jer su stavile pod kontrolu epidemiju.

Komisija procjenjuje da će se u turističkom sektoru izgubiti blizu 6,4 milijuna radnih mjesta, što je više od polovine radnih mjesta u turizmu, prenijela je Hina.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike EKONOMIJA
POPULARNO