Slovenija suspendirala isplatu dividendi banaka i štedionica

Vlade mnogih zemalja, uporedo s borbom protiv korona virusa, traže načine kako da sačuvaju i ekonomiju (EPA)

Centralna banka Slovenije je suspendirala na godinu dana isplatu dividendi banaka i štedionica, sa ciljem da se osigura dovoljno kapitala kako bi sistem mogao bolje podnijeti potencijalne gubitke i da može kreditirati privredu i stanovništvo, javlja agencija STA.

Objavljujući tu mjeru, Banka Slovenije je navela da će, ako bude potrebe, ova mjera biti prilagođavana situaciji, prenosi Tanjug.

Mjera se “odnosi na dobit koju su banke i štedionice ostvarile u 2019. i 2020. godini, kao i na zadržanu dobit i rezerviranja iz prethodnih godina. Očekuje se da će mjera biti na snazi godinu dana”, piše u saopćenju Banke Slovenije.

U slučaju znatnog smanjenja ili povećanja rizika, mjera će se shodno tome prilagođavati.

Prva procjena efekata ove mjere planirana je krajem 2020. godine.

Stručnjaci očekuju recesiju

Predsjednik Instituta za svjetsku privredu iz njemačkog Kila Gabriel Felbermayr rekao je nedavno kako očekuje da će pandemija korona virusa izazvati recesiju koja će biti “majka svih recesija”.

Da će nagli zastoj privredne aktivnosti, uzrokovan mjerama za suzbijanje pandemije korona virusa, izazvati globalnu recesiju ove godine upozorava i rejting agencija Standard&Poor's Global, uz procjenu da će rast svjetskog bruto domaćeg proizvoda (BDP) u 2020. godini usporiti na 1,0 do 1,5 posto, ako ne i više.

Vlade mnogih zemalja, uporedo s borbom protiv virusa, već sada traže načine kako da sačuvaju i ekonomiju.

Izvor: Agencije


Povezane

Slovenski parlament raspravlja o takozvanom antikorona zakonu za ublažavanje posljedica epidemije korona virusa. O tome šta konkretno predviđa zakon i kakve polemike su se vodile u poslednja dva dana, izvještava Gašper Lubej.

Published On 02 Apr 2020

Slovenska vlada pripremila je zakonski paket mjera za ublažavanje posljedica epidemije korona virusa, koji će u parlament poslati do kraja sedmice. Riječ je o blizu dvije milijarde eura pomoći za očuvanje radnih mjesta, socijalnu stabilnost, ekonomsku efikasnost i održavanje javnih servisa, nauke i kulture. 

Published On 24 Mar 2020

U Sloveniji su četiri osobe preminule od posljedica korona virusa, čime je broj umrlih porastao na 20. U protekla 24 sata je registrirano i 37 novih slučajeva. Ukupan broj zaraženih je 934. Hospitalizirano je 112 osoba, dok ih je na intenzivnoj njezi 30. Slovenska vlada ranije je usvojila niz ograničenja kojima pokušava usporiti širenje epidemije […]

Published On 03 Apr 2020
Više iz rubrike EKONOMIJA
POPULARNO