EIB će osigurati zemljama koje nisu u EU 5,2 milijarde eura

Podrška će biti omogućena po hitnom postupku (EPA)

Grupa Evropske investicione banke (EIB) osigurat će državama izvan Evropske unije 5,2 milijardi eura, u okviru svog paketa podrške otklanjanju posljedica pandemije Covid-19.

Sredstva su dio šireg paketa pomoći za 100 država van EU-a koje je najavio Brisel, odnosno “Tim Evropa”, a koja su podržana garancijama iz budžeta EU-a, prenosi Fena.

Podrška će zemljama biti omogućena po hitnom postupku, a cilj je sačuvati radna mjesta i životni standard građana koji rade u sektorima koji su najteže pogođeni negativnim ekonomskim i društvenim posljedicama pandemije.

Sredstva će biti ispraćena dodatnim dugoročnim finansiranjem zdravstvenog i privrednog sektora, u skladu s potrebama.

Podrška za nove investicije

“Pandemija Covid-19 pogodila je mnoge zemlje i za sobom će ostaviti velike ekonomske posljedice. Bit će izgubljena radna mjesta i s njima mogućnost ljudi da podmiruju osnovne životne potrebe. U ekonomski ranjivijim zemljama kriza će najviše pogoditi preduzetnike, ali i uvećati javni dug. Našim partnerima van EU-a želimo pokazati da je Evropa uz njih onda kada im je potrebna”, kazao je Werner Hoyer, predsjednik EIB-a.

“Kao dio ‘Tima Evrope’, EIB Grupa će u sedmicama pred nama osigurati konkretnu podršku za nove investicije u zdravstvo i privredu u zemljama van EU-a. U saradnji s Evropskom komisijom, zemljama članicama EU-a te evropskim i ostalim multilateralnim finansijskim institucijama, omogućit ćemo javnom i privatnom sektoru lakši pristup finansijama koje će im biti neophodne da prevaziđu posljedice pandemije.”

Potpredsjednik EIB-a Dario Scannapieco, koji je u EIB Grupi zadužen za aktivnosti na Zapadnom Balkanu, izjavio je da je pandemija Covid-19 suočila svijet s ekonomskim izazovima kakvi nisu viđeni u novijoj historiji.

Nastavak dugoročne podrške

Kako bi se identificirali najefikasniji instrumenti podrške zdravstvu i privredi, EIB Grupa je svoj paket mjera pripremila i kroz kontakte sa svojim klijentima iz javnog i privatnog sektora u više od 100 zemalja van EU-a time nastavila dugoročnu podršku održivom i inkluzivnom razvoju evropske i svjetske ekonomije.

Paket podrške EIB Grupe zemljama Zapadnog Balkana bit će dostupan po ubrzanoj proceduri i prilagođen specifičnim potrebama različitih sektora privrede, ali i lokalnim izazovima koje nameće pandemija.

Zemljama Zapadnog Balkana bit će dostupna i tehnička podrška i ekspertiza za bržu pripremu investicionih projekata.

Izvor: Agencije