EIB će osigurati zemljama koje nisu u EU 5,2 milijarde eura

Podrška će biti omogućena po hitnom postupku (EPA)
Podrška će biti omogućena po hitnom postupku (EPA)

Grupa Evropske investicione banke (EIB) osigurat će državama izvan Evropske unije 5,2 milijardi eura, u okviru svog paketa podrške otklanjanju posljedica pandemije Covid-19.

Sredstva su dio šireg paketa pomoći za 100 država van EU-a koje je najavio Brisel, odnosno “Tim Evropa”, a koja su podržana garancijama iz budžeta EU-a, prenosi Fena.

Podrška će zemljama biti omogućena po hitnom postupku, a cilj je sačuvati radna mjesta i životni standard građana koji rade u sektorima koji su najteže pogođeni negativnim ekonomskim i društvenim posljedicama pandemije.

Sredstva će biti ispraćena dodatnim dugoročnim finansiranjem zdravstvenog i privrednog sektora, u skladu s potrebama.

Podrška za nove investicije

“Pandemija Covid-19 pogodila je mnoge zemlje i za sobom će ostaviti velike ekonomske posljedice. Bit će izgubljena radna mjesta i s njima mogućnost ljudi da podmiruju osnovne životne potrebe. U ekonomski ranjivijim zemljama kriza će najviše pogoditi preduzetnike, ali i uvećati javni dug. Našim partnerima van EU-a želimo pokazati da je Evropa uz njih onda kada im je potrebna”, kazao je Werner Hoyer, predsjednik EIB-a.

“Kao dio ‘Tima Evrope’, EIB Grupa će u sedmicama pred nama osigurati konkretnu podršku za nove investicije u zdravstvo i privredu u zemljama van EU-a. U saradnji s Evropskom komisijom, zemljama članicama EU-a te evropskim i ostalim multilateralnim finansijskim institucijama, omogućit ćemo javnom i privatnom sektoru lakši pristup finansijama koje će im biti neophodne da prevaziđu posljedice pandemije.”

Potpredsjednik EIB-a Dario Scannapieco, koji je u EIB Grupi zadužen za aktivnosti na Zapadnom Balkanu, izjavio je da je pandemija Covid-19 suočila svijet s ekonomskim izazovima kakvi nisu viđeni u novijoj historiji.

Nastavak dugoročne podrške

Kako bi se identificirali najefikasniji instrumenti podrške zdravstvu i privredi, EIB Grupa je svoj paket mjera pripremila i kroz kontakte sa svojim klijentima iz javnog i privatnog sektora u više od 100 zemalja van EU-a time nastavila dugoročnu podršku održivom i inkluzivnom razvoju evropske i svjetske ekonomije.

Paket podrške EIB Grupe zemljama Zapadnog Balkana bit će dostupan po ubrzanoj proceduri i prilagođen specifičnim potrebama različitih sektora privrede, ali i lokalnim izazovima koje nameće pandemija.

Zemljama Zapadnog Balkana bit će dostupna i tehnička podrška i ekspertiza za bržu pripremu investicionih projekata.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike EKONOMIJA
POPULARNO