Von der Leyen: Ništa ne smije ometati poljoprivredu Evrope

Sezonski radnici dobili su posebna ovlaštenja da mogu putovati u druge zemlje i obavljati agrarne poslove (EPA)
Sezonski radnici dobili su posebna ovlaštenja da mogu putovati u druge zemlje i obavljati agrarne poslove (EPA)

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen najavila je dodatnu pomoć Evropske unije poljoprivrednicima kako bi se osiguralo da Evropljani, uprkos posljedicama krize Covid-19, imaju pristup kvalitetnoj hrani, koja neće poskupljivati.

“Borba protiv korona virusa utječe na sve dijelove evropske ekonomije. Jedan od sektora u kojem nećemo tolerirati bilo kakvo ometanje je prehrana”, rekla je ona u videoobraćanju.

Najavila je kako će poljoprivrednicima biti omogućene lakše prijave i veće isplate novca za ruralni razvoj.

Von der Leyen je rekla da će biti pojednostavljeni mnogi administrativni zahtjevi, a da će kroz fond za poljoprivredni razvoj biti podržane i medicinske ustanove u ruralnim područjima.

Primjer evropske solidarnosti

“Željela bih zahvaliti našim poljoprivrednicima koji se brinu da hrana bude dostupna u našim radnjama. Zahvalna sam i hiljadama evropskih građana koji dobrovoljno pomažu u ovogodišnjoj žetvi. To je divan primjer evropske solidarnosti”, rekla je predsjednica EK-a.

Podsjetila je kako je EU već poduzela mjere kako bi u trenutnoj krizi osigurali da roba, uključujući hranu, teče nesmetano na jedinstvenom tržištu.

Istovremeno, sezonski radnici dobili su posebna ovlaštenja da u uvjetima ograničemog kretanja mogu putovati u druge zemlje i obavljati agrarne poslove.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike EKONOMIJA
POPULARNO