Sumorne ekonomske prognoze za Afriku zbog korona virusa

Gubici u trgovini u Africi moglli bi iznositi oko 270 milijardi dolara (AP)
Gubici u trgovini u Africi moglli bi iznositi oko 270 milijardi dolara (AP)

Oko 20 miliona radnika moglo bi ostati bez posla u Africi, čije će ekonomije doživjeti pad ove godine zbog posljedica pandemije korona virusa, navodi se u studiji Afričke unije čije ključne dijelove prenosi Reuters.

Iako je u Africi dosad zabiježeno manje slučajeva korona virusa nego u drugim dijelovima svijeta, privrede afričkih zemalja već se suočavaju sa globalnim padom ekonomskog trenda, porastom cijena nafte i gubicima u turizmu, prenosi Tanjug.

Prije pandemije, Afrička razvojna banka prognozirala je da će bruto domaći proizvod na kontinentu dostići rast od 3,4 posto ove godine.

Međutim, dva scenarija koja razmatra studija AU-a pod nazivom “Posljedice korona virusa na ekonomiju Afrike”, u koju je Reuters imao uvid, predviđaju pad BDP-a.

Prema mišljenju analitičara Afričke unije, realan scenario bio bi da afrička ekonomija opadne za 0,8 posto, dok pesimističan scenario predviđa pad za 1,1 posto.

‘Kontinentu prijeti uništenje’

Prijeti nestanak i do 15 posto direktnih investicija iz inostranstva, a također, posljedice po zaposlenost, kako se kaže, bit će dramatične.

“Skoro 20 miliona radnih mjesta, u formalnom i neformalnom sektoru, ugroženo je i kontinentu prijeti uništenje ako se situacija nastavi”, kaže se u analizi.

Afričke vlade mogle bi da izgube i do 30 posto svojih fiskalnih prihoda koji su 2019. procijenjeni na 500 milijardi dolara.

Također, uvoz i izvoz bit će najmanje 35 posto manji u odnosu na 2019. godinu, što znači gubitke u trgovini od oko 270 milijardi dolara.

Istovremeno, potrebno je uložiti više sredstava u borbu protiv virusa zbog čega će javni troškovi porasti za najmanje 130 milijardi dolara.

Najgore će, kako se ocjenjuje, biti pogođeni proizvođači nafte u Africi, pa bi samo Nigerija i Angola mogle da izgube 65 milijardi dolara prihoda.

Gubitke će pretrpjeti i zemlje koje važe za turističke destinacije.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike EKONOMIJA
POPULARNO