Stabilizacija tržišta: Blizu dogovora o smanjenju proizvodnje nafte

Proizvođači nastoje da usklade proizvodnju i stabilizuju tržište nafte razoreno zbog posljedica korona virusa (EPA)

Zemlje proizvođači nafte okupljeni u grupi OPEK+, uključujući Saudijsku Arabiju i Rusiju, blizu su dogovora o smanjenju proizvodnje kako bi se stabilizovalo tržište, pod uslovom da to učine i SAD, javlja Reuters.

Pozivajući se na izvore iz OPEK+, agencija navodi da bi sporazum trebalo da bude verifikovan na sastanku u četvrtak.

Prethodni sporazum o smanjeju proizvodnje prestao je da važi porošlog mjeseca pošto Rusija i Saudijska Arabija nisu uspjele da se dogovore, prenosi Tanjug.

Nakon što je izbijanje pandemije korona virusa izazvalo poremećaj na tržištu i smanjenje potražnje nafte za oko 30 posto, a time i pad cijena nafte, proizvođači okupljeni u OPEK-u i oni koje nisu članice te grupe, kao što je Rusija, nastoje da usklade proizvodnju i stabilizuju tržište i cijene.

Članice, međutim, žele da proizvodnju smanje i drugi proizvođači, u provom redu SAD-u.

‘Naftna industrija širom svijeta razorena’

Američki predsjednik Donald Trump izjavio je prošle sedmice kako očekuje da Saudijska Arabija i Rusija u narednih nekoliko dana postignu dogovor o proizvodnji nafte i okončaju cjenovni rat koji je “razorio” naftnu industriju širom svijeta.

“Mislim da će se uspjeti dogovoriti tokom narednih nekoliko dana… Obje zemlje znaju šta moraju uraditi”, rekao je on na konferenciji za novinare u Bijeloj kući, ne ulazeći u detalje o razlozima svog optimizma, prenosi Reuters.

“Naftna industrija širom svijeta je razorena”, dodao je, ukazujući na poplavu ponude na tržištu nafte, zbog bitke za tržišni udio između Saudijske Arabije i Rusije.

Predsjednik SAD-a je naveo kako želi vrati naftnu industriju “tamo gde je bila”.

Izvor: Agencije