Austrija: U prvom kvartalu pad BDP-a za 2,5 posto

Austrija će ostati bez važnih stranih gostiju (EPA)

Austrijska privreda zbog krize s pandemijom korona virusa već je u prvom kvartalu snažno opala, za 2,5 posto, a u tekućem kvartalu bit će još gore, izjavio je u četvrtak stručnjak ekonomskog instituta WIFO Juergen Bierbaumer-Polly.

Smatra da će obustavljanje rada u mnogim sektorima privrede u tekućem drugom kvartalu imati još negativniji utjecaj, zbog čega će to biti “najlošiji kvartal ove godine”, prenosi Tanjug.

Bierbaumer-Polly je kazao da će bruto domaći proizvod (BDP) od aprila do juna drastično pasti u poređenju s prvim kvartalom.

Kako je rekao agenciji APA, trenutno se ne može reći hoće li pad biti dvostruki ili trostruki.

U svakom slučaju smatra da će to biti daleko veći minus, jer se mora imati u vidu da su samo mjere u drugoj polovini marta negativno utjecale na privredu.

“Kad je riječ o turizmu, već se sada može reći da će cijeli drugi kvartal biti potpuni gubitak. U tom pravcu idemo”, objasnio je Bierbaumer-Polly.

Godišnji pad do 7,5 posto

Rekao je da neće moći doći za Austriju važni strani gosti, a čak i ako budu u mogućnosti doći, iz straha to neće činiti.

Turizam će, prema njegovim riječima, u drugom kvartalu biti najteže negativno pogođen.

Trgovina će, kako kaže, postepenim otvaranjem od sredine aprila ponovo više moći doprinijeti BDP-u, a isto važi i za uslužne djelatnosti.

Prema procjeni instituta WIFO, BDP je pao od januara do marta, u poređenju s istim periodom prošle godine, realno za 2,7 posto, a u poređenju s kvartalom prije za 2,5 posto.

“Takav pad posljednji put imali smo tokom prošle finansijske krize”, ukazuje WIFO.

Prošlosedmična srednjoročna prognoza polazi od toga da će BDP ove godine pasti za 5,25 do 7,5 posto.

Izvor: Agencije