Poziv turistima da odmor provedu u Italiji

Važno je imati iste protokole i iste norme zaštite zdravlja svuda u Evropi (EPA)

Italijanski ministar kulture Dario Franceschini pozvao je u srijedu Italijane, ali i strane turiste, da dođu tokom ljeta provesti godišnji odmor u Italiji.

Za list Il Messaggero rekao je da Italija snažno ulaže u “unutrašnji turizam” jer će ovo biti ljeto godišnjih odmora za Italijane u njihovoj zemlji.

Međutim, dodao je, Vlada radi i na povratku stranih turista.

“Mogu zamisliti, nažalost, da će međunarodni turizam ovog ljeta doživjeti veliki pad i u ulascima u zemlju i u izlascima iz nje”, rekao je Franceschini, pozivajući Italijane da podrže turistički sektor provodeći odmore u zemlji.

Iste norme zaštite zdravlja

Ministar je kazao da je važno imati iste protokole i iste norme zaštite zdravlja svuda u Evropi kako bi građani zemalja Evropske unije mogli slobodno putovati.

Na tom planu Italija sarađuje s Njemačkom, zemljom “koja ima najviše turista koji dolaze u Italiju”.

“No, o kakvom je turizmu riječ kada se, npr., u restoranu ili piceriji može istovremeno naći samo nekoliko osoba?”, upitao se i dodao da će učiniti sve što može kako bi “broj stolova na vanjskom prostoru bio veći”.

Italijanski premijer Giuseppe Conte, koji je najavio postepeno otvaranje u zemlji, suočava se s pozivima da brže ukine restrikcije u regijama koje su manje pogođene korona virusom, među kojima su i neka važna turistička područja.

“Dajmo malo fleksibilnosti gradonačelnicima i guvernerima, posebno u manje pogođenim područjima”, rekao je zastupnik Graziano Delrio za La Repubblicu.

Među najpogođenijim zemljama

Ministar zdravstva Roberto Speranza brani Conteovu odluku i kaže da bi prvi korak trebao biti zajednički, ali da kasnije može biti “elemenata regionalne fleksibilnosti”.

Italija je jedna od zemalja najpogođenijih pandemijom korona virusa, s više od 27.000 smrtnih slučajeva i 200.000 zaraženih.

No, od novih 2.000 slučajeva infekcije prijavljenih u utorak više od 80 posto koncentrirano je u Lombardiji, Pijemontu, Emiliji-Romagni, Venetu i Liguriji.

Južne regije, poput Sardinije, Kalabrije ili Molisea, te Umbrija u centru i Južni Tirol na sjeveru imaju vrlo malo novih slučajeva.

Izvor: Agencije