Njemačkoj prijeti nezaposlenost od 30 posto

Ifo je proveo anketu među oko 9.000 kompanija o njihovim planovima za naredna tri mjeseca (EPA)

Njemačke agencije za zapošljavanje računaju, uslijed pandemije korona virusa i njenih posljedica po privredu, rast nezaposlenosti za 30 posto.

Vodeći ekonomski instituti ističu kako će istovremeno više barometara koji pokazuju stanje privrede pasti u aprilu na historijski najniže vrijednosti.

Tako je barometar zaposlenosti Instituta Ifo pao sa 93,4 u martu na 86,3 bodova.

“To pokazuje da će nezaposlenost u Njemačkoj porasti”, ističu eksperti.

Razlog za pesimističke prognoze su planovi firmi koje otpuštaju radnike zbog korona krize.

Ifo je proveo anketu među oko 9.000 kompanija o njihovim planovima za naredna tri mjeseca.

Posebno je od krize pogođen uslužni sektor.

Prvi put od finansijske krize usledit će ponovo veće otpuštanje, ukazuje Ifo, navodeći da će i u trgovini, uz jedini izuzetak supermarketa, uslijediti smanjenje zaposlenih.

Slijedi veliki val otpuštanja

Također bi i, do skoro rastući, građevinski sektor mogao biti pogođen otpuštanjem.

Ifo ističe da se trenutno ne može procijeniti koliko će ljudi biti pogođeno negativnom politikom zapošljavanja.

Barometar tržišta rada naučnog instituta Savezne agencije za rad IAB u aprilu je pao za 6,8 bodova, i sa 93,5 se nalazi na najnižoj vrijednosti od početka vođenja.

“Deset godina smo imali rast zapošljavanja u Njemačkoj. Taj trend će sada biti prekinut”, ističe IAB ekspert Enzo Weber.

Agencije očekuju da će narednih mjeseci doći do velikog vala otpuštanja za oko 30 posto, to jest rastom broja nezaposlenih na više od tri miliona.

U drugoj polovini godine, u slučaju postepene normalizacije privredne djelatnosti, polovina rasta nezaposlenosti mogla bi biti nadoknađena.

Izvor: Agencije


Povezane

Austrija neće produžiti mjere uvedene s ciljem borbe protiv korona virusa nakon 30. aprila. Tokom idućeg mjeseca ponovno će biti dozvoljena okupljanja, a ugostiteljskim objektima i hotelima – nastavak rada. Talijanskim picerijama dozvoljena je dostava nakon dva mjeseca zabrane. U Njemačkoj vrata otvaraju zoološki vrtovi.

Published On 28 Apr 2020
Više iz rubrike EKONOMIJA
POPULARNO