Evropska autoindustrija se vraća u pogon

U Volkswagenu su iskoristili petosedmičnu pauzu da se pripreme za restart proizvodnje (EPA)

Poslije višesedmičnog prekida proizvodnje zbog epidemije korona virusa, proizvođači automobila u Evropi postepeno pokreću proizvodnju.

Najveći proizvođač automobila na svijetu, njemački Volkswagen, najavio je da ponovo otvara fabriku u Wolfsburgu, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Ohrabrena opadanjem širenja korona virusa, Njemačka je dozvolila malim radnjama da se ponovo otvore, pod uvjetom da poštuju striktne mjere distanciranja i higijene, a njihov primer slijede sada i velike kompanije.

“Njemačka autoindustrija vraća se u ponedjeljak. Mi u Volkswagenu iskoristili smo petosedmičnu pauzu da se pripremimo za restart proizvodnje”, rekao je predstavnik VW-a Bernd Osterloh.

Promjena radnih pravila

BMW, također, pokreće u ponedjeljak proizvodnju u fabrici u Velikoj Britaniji, a slijedi otvaranje fabrika u Južnoj Karolini i Meksiku u maju.

Radnici će morati nositi zaštitne maske i držati distancu.

Promijenjena su i pravila vožnje u autobusima koji prevoze radnike kada je reč o sjedištima i ulasku i izlasku iz vozila.

Za intenziviranje proizvodnje spremaju se i fabrike Mercedes-Benza u Sindelfingenu i Bremenu.

Za razliku od Italije i Španije, Njemačka nikad nije zabranila proizvodnju automobila, mada su fabrike stale, pošto su vlasti ograničile kretanje ljudi i naložile zatvaranje prodavnica automobila zbog čega je pala potražnja.

Važno pokrenuti proizvodnju

Fiat-Chrysler otvara fabriku Sevel u Italiji u ponedjeljak, s planovima da se nastavi 80 posto proizvodnje.

U Francuskoj Toyota ove sedmice pokreće fabriku u Valensijenu, a Renaulut je počeo proizvodnju motora u fabrici zapadno od Pariza.

Švedski Volvo otvorio je fabriku u Torslandi, nakon remonta proizvodnog procesa.

“Ekonomija u Evropi je zaustavljena. Za vakcinu će trebati mnogo vremena. Važno je da se restarta [proizvodnja] na siguran način. Nadamo se da možemo doprinijeti normalizaciji”, rekao je izvršni direktor Volvoa Hakan Samuelsson.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike EKONOMIJA
POPULARNO