Tonu berze u Zaljevu, u padu saudijski rijal

Snažna previranja na tržištu nafte uglavnom su zasnovana na sentimentu tržišnih aktera (EPA)
Snažna previranja na tržištu nafte uglavnom su zasnovana na sentimentu tržišnih aktera (EPA)

Tržišta duga i dionica u zemljama Zaljeva potonula su u utorak, a u padu je i saudijska valuta rijal nakon kolapsa fjučersa američke WTI nafte na ispod nula dolara za barel usljed plime ponude i oseke potražnje do kojih je dovela pandemija korona virusa.

Indeks saudijske berze Tadavul, TASI, izgubio je 1,5 posto vrijednosti na otvaranju trgovanja, a dionica naftne kompanije Aramco pala je za 1,7 posto, javlja Reuters, prenosi Tanjug.

Vrijednost dionica na berzi u Dubaiju, mjerena indeksom DFMGI, oslabila je za 1,4 posto, indeks berze u Abu Dhabiju, ADI, skliznuo je za 0,5 posto, a kuvajtski BKP registrirao je pad za dva posto.

Troškovi osiguranja od potencijalnog neizmirenja Saudijske Arabije, jednog od vodećih svjetskih izvoznika nafte, blago su porasli na 168 baznih poena u odnosu na jučerašnji nivo od 166 poena, prema podacima londonske kompanije za finansijske informacije IHS Markit.

U odnosu na prošlu sedmicu cijena osiguranja povećana je Saudijskoj Arabiji za 13 baznih poena.

‘Zašto se dogodilo odjednom?’

Vrijednost obveznica denominiranih u američkim dolarima, koje su emitirali Saudijska Arabija, Oman i Bahrein, smanjila se između 0,5 i dva centa, dok su Aramcovi korporativni papiri od vrijednosti koji dospijevaju 2049. pali za gotovo jedan posto, pokazuju podaci finansijske agencije Refinitiv.

Mohammed Ali Yasin, glavni direktor za strategije u kompaniji Al Dhabi Capital iz Abu Dhabija, kaže da su snažna previranja na tržištu nafte uglavnom zasnovana na sentimentu tržišnih aktera.

“Ljudi ne shvataju zašto se ovo dogodilo tako odjednom. Je li to cijena po kojoj vlade moraju prodavati naftu? Odgovor je ne, ali bit će potrebno neko vrijeme da to shvate”, dodaje on.

Saudijski rijal pao je na terminskom tržištu u odnosu na dolar.

Na spot-tržištu vezan je za američku valutu na nivou 3,75 rijala za dolar, pa banke često koriste terminsko (forward) tržište za zaštitu od rizika.

Izvor: Agencije


Povezane

Cijena nafte na američkom tržištu pala je na rekordno nizak nivo – na trenutke i u područje ispod nula dolara za barel. Riječ je prodaji nafte za maj, a kao razlog za pad cijene navodi se pad potražnje i zabrinutost za manjak skladišnog prostora. S druge strane, cijena nafte predviđena za prodaju u junu i […]

Više iz rubrike EKONOMIJA
POPULARNO