Prvi put u historiji cijena američke nafte pala ispod nule

Cijena barela sirove WTI nafte prodavala se u ponedjeljak po najnižoj cijeni u historiji, i to za minus 37 dolara po barelu, zbog nedostatnih kapaciteta za skladištenjem nafte, do čega je došlo zbog kolapsa potražnje uslijed pandemije korona virusa.

WTI (West Texas Intermediate) laka sirova nafta, jedno od mjerila u formiranju cijena nafte, prodavala se po minus 37 dolara po barelu za majske isporuke, budući da terminski ugovori ističu u utorak.

Nakon tog rekordno niskog iznosa cijena se nešto opravila, ali je još uvijek bila ispod nule, prenosi Hina.

Problem fizičke isporuke uvelike utječe na pad cijene te je u jednom danu cijena WTI nafte pala za više od 200 posto.

Cjenovni rat Saudijske Arabije i Rusije

Cijena WTI nafte po barelu za junske ugovore je preko 20 dolara po barelu, a za isporuke kasnije u godini cijena je još i veća.

Cijena također referentne Brent nafte pala je za oko osam posto te se prodaje za oko 25 dolara po barelu.

Padu cijena nafte pridonijela je pandemija koronavirusa, zbog koje su blokirani određeni sektori ekonomije, te cjenovni rat između Saudijske Arabije i Rusije.

Zbog pada potražnje, proizvođači zapravo plaćaju kako bi drugi preuzeli naftu koju proizvođači nemaju gdje skladištiti, ili im nepotrebno zauzima skladišne prostore.

OPEC najavio smanjenje proizvodnje

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) i saveznici objavili su ranije ovog mjeseca da su se dogovorili da će od 1. maja smanjiti proizvodnju sirove nafte za ukupno 9,7 miliona barela dnevno.

Smanjenje proizvodnje za 9,7 miliona barela dnevno će važiti do 30. juna ove godine, navodi se u saopštenju OPEC-a.

Za naredni šestomjesečni period, od 1. jula do 31. decembra ove godine, ukupna dnevna proizvodnja bit će umanjena za 7,7 miliona barela dnevno.

Iz OPEC-a ističu da će nakon toga uslijediti razdoblje prilagođavanja od 5,8 miliona barela dnevno u razdoblju od 16 mjeseci, od 1. januara 2021. do 30. aprila 2022. godine.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Više iz rubrike EKONOMIJA
POPULARNO