MMF od pet država dobio 11,7 milijardi dolara za siromašne zemlje

Kristalina Georgijeva poručila je da obećanja bogatih zemalja osnažuju kapacitete za smanjenje siromaštva i poticanje rasta (EPA)

Međunarodni monetarni fond (MMF) u četvrtak je objavio da je pet bogatih država obećalo 11,7 milijardi dolara pozajmice MMF-u za siromašne zemlje suočene s pandemijom korona virusa, javio je Reuters.

Direktorica MMF-a Kristalina Georgijeva poručila je da ta obećanja osnažuju kapacitete za smanjenje siromaštva i poticanje rasta.

Sredstva su obećali Japan, Velika Britanija, Francuska, Kanada i Australija, a to čini gotovo 70 posto od 17 milijardi dolara koliko je zatraženo u srijedu, prenosi Hina.

Učenje iz iskustava prošlih kriza

Države su sredstva obećale u četvrtak ujutro tokom sastanka Odbora izvršnih direktora MMF-a održanog videokonferencijom. 

Georgijeva je rekla da je Njemačka obećala sredstva za drugi fond koji će direktno davati novac najsiromašnijim državama. 

Odbor je priopćio da je potvrdio predanost snažnom i dobro finansiranom Fondu temeljenom na kvotama, te da bi MMF trebao učiti iz iskustava prošlih kriza. 

Izvor: Agencije