Moratorij, ali ne i poništenje dugova siromašnih zemalja

Međunarodno udruženje za razvoj Svjetske banke pomaže ukupno 76 zemalja koje ispunjavaju uvjete za moratorij (EPA)

Grupa sedam industrijski najrazvijenijih zemalja svijeta G7 založila se za obustavu servisiranja dugova siromašnih zemalja, u trenutku kada Međunarodni monetarni fond (MMF) i Svjetska banka nastoje ograničiti štetu vjerovatno najveće svjetske recesije od 30-ih godina prošlog stoljeća.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron je ranije apelirao na pomoć Africi, koja se bori s ekonomskim posljedicama pandemije novog korona virusa, poništavanjem dugova, prenosi Beta.

I najbogatije svjetske ekonomije su, također, izrazile želju da “pomognu ovim zemljama u suočavanju sa zdravstvenim i ekonomskim posljedicama” pandemije, ali razmatraju samo moratorij na servisiranje dugova.

Francuski ministar privrede Bruno Le Maire vidi ovaj moratorij kao “veliki korak i važan za Francusku i njene partnere u Pariškom klubu i u okviru G20”.

Le Maire je istakao da hitno treba dati “snažan odgovor najugroženijim zemljama u razvoju”, kao i da se “uočava rizik od nestašica hrane u nekim od tih zemalja, što bi moglo direktno dovesti do humanitarne katastrofe”.

MMF: Do sada neviđena kriza

Ukupno 76 zemalja koje ispunjavaju uvjete za moratorij, uključujući gotovo 40 u podsaharskoj Africi, zemlje su kojima pomaže Međunarodno udruženje za razvoj Svjetske banke.

Što se tiče servisiranja duga tih zemalja od 32 milijarde dolara, Francuska je “dobila moratorij na nivou bilateralnih povjerilaca (12 milijardi dolara) i privatnih povjerilaca (osam milijardi dolara), što je ukupno 20 milijardi dolara”, rekao je francuski ministar.

“To smo dobili u okviru Pariškog kluba i G20, nakon što je Kina podržala naš stav”, precizirao je i dodao da ostaje još 12 milijardi multilateralnih potraživanja, od kojih je veliki dio Svjetske banke, te da se sada želi da se i ona pridruži moratoriju.

Svjetska ekonomija će ove godine pasti tri posto, možda i više, kao posljedica pandemije korona virusa, saopćio je MMF, ukazujući na teškoću u pravljenju prognoza zbog do sada neviđene krize i, kako je navedeno, “znatne neizvjesnosti”.

Izvor: Agencije