Vanjskotrgovinski suficit Kine u martu 20 milijardi dolara

Uprava carina ovaj rezultat pripisuje poboljšanju domaće potražnje (EPA)

Kina je u martu zabilježila vanjskotrgovinski suficit od 19,9 milijardi dolara, prema carinskim podacima objavljenim u utorak, čime je nadmašila prognoze tržišnih analitičara, koji su predviđali višak od 18,55 milijardi dolara.

Martovski podaci o kineskoj robnoj razmjeni sa svijetom neuporedivo su bolji u odnosu na januar i februar, kada je ta zemlja, u jeku pandemije korona virusa, registrirala vanjskotrgovinski deficit u iznosu od 7,09 milijardi dolara, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Kineski izvoz je međugodišnje pao za 6,6 posto u odnosu na pad od 17,2 procenta u januaru i februaru, jer su izvoznici požurili realizirati zaostale narudžbe nakon prinudnih obustava proizvodnje u fabrikama zbog vanrednog stanja uvedenog u cilju sprečavanja širenja novog korona virusa.

Poboljšanje domaće potražnje

Ekonomisti su predviđali pad izvoza u martu od 14 posto na međugodišenjm nivou.

Istovremeno, kineski uvoz u martu je skliznuo za 0,9 procenata u odnosu na godinu ranije, što je, također, znatno bolje od očekivanja tržišta, koja su prognozirala pad od 9,5 procenata.

Uprava carina ovaj rezultat pripisuje poboljšanju domaće potražnje, koja je u prva dva mjeseca opala za 4,0 posto.

Akcije na berzama u Aziji su zabilježile rast nakon kineskog izvještaja o vanjskoj trgovini, a ojačale su i valute osjetljive na rizik, uključujući australski i novozelandski dolar, kao i britansku funtu, jer su investitori odahnuli nakon što su izneseni podaci bili manje sumorni nego što su očekivali.

Izvor: Agencije