Renault zatvara glavni posao u Kini, fokusira se na električna vozila

Renault planira održati dugoročno prisustvo na kineskom tržištu električnih i komercijalnih vozila (EPA)

Kompanija Renault saopćila je da zatvara svoj glavni posao u Kini da bi se fokusirala na električna i komercijalna vozila.

Sedmogodišnje zajedničko ulaganje tog francuskog proizvođača automobila s kineskom državnom korporacijom Dongfeng Motor Corp. imalo je problema zbog male potražnje još prije izbijanja pandemije korona virusa, koja je smrvila potražnju, prenosi Tanjug.

Kina je najveće globalno tržište autoindustrije, ali konkurencija je intenzivna i ukupna prodaja opala je od vrhunca 2017.

Prodaja u prvom kvartalu ove godine opala je za 45,4 posto, na 2,9 miliona automobila, SUV-ova i minibusa nakon što je Peking zatvorio autosalone i naredio građanima da ostanu kod kuće kako bi zaustavili širenje virusa.

‘Dugoročno prisustvo’

Renaultova je fabrika u Wuhanu, gradu u centralnoj Kini, gdje je epidemija počela u decembru.

Renault planira “održati dugoročno prisustvo” na kineskom tržištu električnih i komercijalnih vozila, navodi se u saopćenju kompanije.

Razvoj električnih odvijat će se kroz dva zajednička poduhvata, uključujući eGT New Energy Automotive Co. Ltd. s Nissanom. Te dvije kompanije dio su veće, globalne alijanse.

Renault je naveo da traži milijarde dolara zajmova uz državne garancije, otkazuje dividendu za 2019, a i predsjedavajući kompanije snižava plaću jer se francuski proizvođač automobila pokušava izboriti s krizom zbog pandemije.

Izvor: Agencije