Neke slovenske kompanije obnavljaju proizvodnju

Odgovornost za siguran rad leži na poslodavcima, kažu sindikalci (EPA)

Desetak hiljada radnika u slovenskim kompanijama, trgovini i uslužnim djelatnostima u utorak ponovo počinje raditi, nakon višesedmične zabrane zbog epidemije korona virusa.

Od većih kompanija, rad pokreće Gorenje Hisense, proizvođač kućanskih aparata, te Adria Mobil, proizvođač kamp-prikolica i kuća za odmor, prenosi Hina.

Prema Vladinoj uredbi, mogu raditi i automehaničari, vulkanizeri, veća gradilišta te trgovine građevinskim materijalom i bijelom tehnikom.

Odgovornost za siguran rad leži na poslodavcima, koji ga moraju organizirati prema uputama nacionalnog Instituta za javno zdravlje, upozorila je Privredna komora Slovenije.

Sindikati su apelirali na zdravstvene vlasti da još jednom preciziraju svoje upute kako bi se osiguralo zdravlje radnika, umjesto da se riskira u korist kapitala.

Trend smirivanja epidemije

“Bude li potrebno, pozvat ćemo Vladu da privremeno zaustavi sve poslove koji nisu nužni za funkcioniranje države”, kažu sindikalisti.

Prema Vladinim podacima, broj novih slučajeva zaraze korona virusom pada.

Od 554 testiranih u nedjelju, samo sedam je bilo pozitivno, objavila je Vlada na Twitteru.

Ukupno zaraženih do sada je 1.212 ljudi, umrlih je 55, a izliječenih 152 osobe.

Infektolozi ističu da je broj novih dnevnih zaraza posljednjih dana manji u odnosu na više od dvadeset, koliko ih je bilo početkom aprila, što ukazuje na trend smirivanja epidemije.

Izvor: Agencije