Peking oštro reagira na najave zabrane China Telecomu u SAD-u

China Telecom autorizaciju je dobio još 2007. godine (EPA)

Kina je u subotu optužila Sjedinjene Američke Države za kršenje zakona slobodnog tržišta, nakon što je administracija predsjednika Donalda Trampa zatražila da Federalna komisija za komunikacije (FCC) ukine dozvolu China Telecomu za pružanje bilo kakvih telekomunikacionih usluga u SAD-u.

Glasnogovornik kineskog Ministarstva vanjskih poslova Zhao Lijian je, kako prenosi SeeBiz, ocijenio da je riječ o proširenju pojma nacionalne sigurnosti i politizaciji problema u ekonomskoj saradnji dvije zemlje.

Zatražio je određeni nivo sigurnosti za kineske kompanije na američkom tržištu, kako se ne bi uništilo poverenje i bezbednost stranih investicija, prenosi Tanjug.

Ukidanjem autorizacije, China Telecomu bi bilo onemogućeno pružati uslugu međunarodnih poziva prema SAD-u, kao i usluge roaminga za svoje korisnike koji se privremeno nalaze u SAD-u.

‘Pitanje nacionalne sigurnosti’

Američka administracija je kao razlog za takvu odluku navela “neprihvatljiv nivo rizika za američku nacionalnu sigurnost”.

Ukoliko odluka bude donijeta, China Telecom će biti drugi kineski operater koji će izgubiti autorizaciju, nakon China Mobilea prošle godine.

China Telecom, jedan od tri najveća kineska telekomunikaciona operatera, autorizaciju je dobio još 2007. godine.

Izvor: Agencije