Banka Slovenije očekuje pad BDP-a do 16 posto

Stvarni pad BDP-a, potrošnje i zaposlenosti dosta zavisit će od efikasnosti mjera za ublažavanje korona krize (EPA)
Stvarni pad BDP-a, potrošnje i zaposlenosti dosta zavisit će od efikasnosti mjera za ublažavanje korona krize (EPA)

Slovenska centralna banka procjenjuje da bi zbog pandemije bolesti Covid-19 slovenski bruto domaći proizvod (BDP) mogao pasti na godišnjem nivou između 6,0 i 16 posto, čime bi negativan efekt pandemije bio mnogo veći nego u vrijeme globalne finansijska krize 2008. godine.

Tokom globalne finansijske krize 2008. godine slovenski BDP je, zbog velike zavisnosti od izvoza i vanjskotrgovinske razmjene, pao za 8,0 procenata, prenosi Tanjug.

Sada se očekuje pad potrošnje, koji bi, u zavisnosti od razvoja krize, mogao iznositi između 2,4 i 9,0 posto, pri čemu bi naročito mogao biti izražen u sektorima kao što su trgovina na malo, turizam i ugostiteljstvo, prevoz, kultura i rekreacija.

Najveći pad potrošnje, kako prenosi Hina, pritom se očekuje u drugom tromjesečju ove godine.

Paket od tri milijarde eura

Na tržištu rada se očekuje smanjenje broja zaposlenih, zavisno od razvoja krize, između 1,8 i 4,7 posto, uz istovremeno povećanje stope nezaposlenosti, koja bi se na godišnjem nivou mogla udvostručiti.

Banka Slovenije upozorava da će stvarni pad BDP-a, potrošnje i zaposlenosti znatno zavisiti od efikasnosti mjera za ublažavanje korona krize, koji je Vlada, kroz takozvani megazakon, uputila u skupštinsku proceduru, a parlament bi o njemu trebao glasati ove sedmice.

Riječ je o paketu mjera teškom tri milijarde eura, s ciljem ublažavanja negativnih ekonomskih i socijalnih posljedica pandemije korona virusa, koji bi važio do 30. maja, s mogućnošću produženja za još 30 dana.

Izvor: Agencije


Povezane

U Sloveniji su od danas na snazi nova ograničenja kretanja građana, koji – uz izuzetke, ne smiju napuštati područje opštine u kojoj žive.  Vlada se za nove mjere odlučila nakon sunčanog vikenda i masovnog kršenja mjere o ostanku u kućama. Posljednje informacije ima Gašper Lubej.    

Više iz rubrike EKONOMIJA
POPULARNO