Mediji: Korona virus zaustavlja ekonomsku ekspanziju SAD-a

NYSE, Wall Street, Burza
Fond će znatno pojačati hitno finansiranje, a 80 zemalja već je zatražilo njegovu pomoć (EPA)

Korona virus bi mogao zadati konačni udarac najdužoj ekonomskoj ekspanziji u američkoj povijesti, upozorava Bloomberg.

To se može gledati i iz drugog kuta: najduža ekonomska ekspanzija u povijesti SAD-a možda je već gotova, a njezin krvnik je epidemija korona virusa.

Djeluje čudno govoriti o recesiji kada radnih mjesta ima u izobilju.

Američki Biro za statistiku rada objavio pad nezaposlenosti na 3,5 posto, što je 50-godišnji minimum, no recesija nije vrijeme kada stvari idu loše, već kada ne idu onoliko dobro kao kada je bio vrhunac, navodi Bloomberg.

I obrnuto, ekspanzija počinje kada gospodarstvo dotakne dno i počne se oporavljati, prenosi Tanjug.

U recesiji, a da ‘ne znaju’

Kada će se povjesničari ekonomije osvrtati na današnje dane, kako se navodi, možda će procijeniti ovu veljaču kao vrhunac najdužeg zabilježenog napretka otkad američki Nacionalni biro za ekonomska istraživanja bilježi podatke, odnosno od 1854. godine.

To ne bi bio prvi put da je SAD u recesiji, a da to ne zna, kako se navodi.

U ljeto 2008. godine tvorci politika FED-a i dalje su predviđali pristojan ekonomski rast za tu i narednu godinu, iako je recesija počela prethodnog prosinca, kako je kasnije utvrdio odbor Nacionalnog biroa za ekonomska istraživanja.

Izvješće iz veljače o nezaposlenosti temelji se na podacima do 12. u mjesecu, a od tada se dosta toga promijenilo, navodi njujorška agencija.

Do tog datuma nije bilo zabilježenih slučajeva zaraze korona virusom u SAD-u, do 5. ožujka ih je već bilo 99, od čega 10 preminulih osoba, prema podacima Centra za kontrolu i prevenciju bolesti.

Berze znatno oslabile

Prema istraživanju Massachusetts Institute of Technology (MIT), kako se navodi, američko gospodarstvo bilo je u opasnosti od recesije i prije epidemije korona virusa.

U siječnju je šansa da SAD ode u recesiju iznosila 70 posto, iako je tržište dionica bilo 22 posto u plusu u odnosu na prethodnu godinu, kažu podaci MIT-a.

Otad su burze oslabile, čineći domaćinstva siromašnijim, a poslovne ljude pesimističnim.

Kako piše njujorška agencija, iako nema mnogo ekonomista koji tvrde da je gospodarstvo SAD-a već u recesiji, neki počinju isticati kako je ona neminovna.

Mark Zandi, glavni ekonomist Moody’s Analytics, kaže da je vjerojatnost recesije u SAD-u ove godine barem 50 posto.

Izvor: Agencije